Προσφέρετε μαύρη σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου!

12-02-2018

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι ίσως η μοναδική στην οποία οι διαιτολόγοι δεν μπορούν να σας συμβουλεύσουν να αποφύγετε τα γλυκά. Αφού λοιπόν δεν θα αντισταθείτε στη σοκολάτα, επιλέξτε έξυπνα το είδος εκείνης που θα φροντίσει την καρδιά σας!

Κακάο ή τροφή των θεών

Το κακάο προέρχεται από το φυτό με τη βοτανική ονομασία Theobroma cacao. Εάν είστε παρατηρητικοί, θα καταλάβετε πως το όνομα του δένδρου είναι Ελληνικό, και σημαίνει η βρώση ή τροφή των θεών. Το κακάο χρησιμοποιούνταν ήδη από τα αρχαία χρόνια λόγω των θεραπευτικών του εφαρμογών στην προστασία της καρδιάς. Σήμερα οι ερευνητές γνωρίζουν πως οι ξεχωριστές ιδιότητες που εμφανίζει οφείλονται σε μία συγκεκριμένη ομάδα θρεπτικών συστατικών με το ιδιαίτερο όνομα «φλαβονοειδή». Τα φλαβονοειδή του κακάο, και κατ’ επέκταση της μαύρης σοκολάτας, έχουν μελετηθεί για πληθώρα ευεργετικών δράσεων όπως:

  • H προστασία της καρδιάς
  • Η διαστολή των αγγείων για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • Η ασπίδα κατά του οξειδωτικού στρες
  • Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων
  • Η αύξηση της καλής και η αντίστοιχη μείωση της κακής χοληστερόλης
  • Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η λίστα για τα οφέλη του κακάο είναι μεγάλη, έτσι η μαύρη σοκολάτα είναι μονόδρομος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Άλλες έξυπνες επιλογές για του Αγίου Βαλεντίνου

Γνωρίζοντας πως η μαύρη σοκολάτα αποτελεί την πρώτη επιλογή την ημέρα των ερωτευμένων, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές για να φροντίζεται την υγεία της/του αγαπημένου σας:

  • Προτιμήστε τα απλά σοκολατάκια.
  • Αποφύγετε άλλα σοκολατένια γλυκά, στα οποία έχουν προστεθεί επιπλέον υλικά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη κ.α.) για να έχουν μαλακή υφή.
  • Μοιραστείτε το γλυκό με την/ τον αγαπημένο σας, αφού «μοιράζομαι» σημαίνει «νοιάζομαι»!
  • Χαρίστε λουλούδια αντί για γλυκά.
  • Μαγειρέψτε στο σπίτι!
  • Βγείτε μία ξεχωριστή ρομαντική βόλτα.
  • Εάν λάβετε ένα μεγάλο κουτί με σοκολατάκια να θυμάστε πως δεν είναι ανάγκη να το καταναλώσετε όλο το ίδιο βράδυ.
  • «Mέτρον άριστον» ακόμη και στη μαύρη σοκολάτα!

Θυμηθείτε πως ο δρόμος για την καρδιά δεν περνάει μόνο από το στομάχι! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811.