3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας

14-02-2018

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την πρόσβαση των ασθενών σε βασικές υπηρεσίες υγείας, σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης καθώς δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς το κόστος για περίθαλψη τους.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάϊ. «Οι στρατηγικές επενδύσεις στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τις βελτιωμένες δυνατότητες πρόβλεψης, ετοιμότητας και αντίδρασης, μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποστολή μας για έναν κόσμο χωρίς επιδημίες», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως είπε, «τα στοιχεία και η εμπειρία δείχνουν ότι η κάλυψη από πλευράς υγείας όλων των ανθρώπων στη γη είναι εφικτή. Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, ευδοκιμούν και οι κοινότητες και οι οικονομίες. Όταν οι κοινότητες είναι απαλλαγμένες από τη μόλυνση και βλαβερές ασθένειες, ευημερούν».

Σύμφωνα με τον κ. Tέντρος, «η καθολική κάλυψη υγείας είναι τελικά πολιτική επιλογή και αποτελεί ευθύνη κάθε χώρας και εθνικής κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «η  καθολική κάλυψη υγείας και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης των πολιτών από κρίσεις στον τομέα της υγείας. Οι εστίες έκρηξης είναι αναπόφευκτες, αλλά οι επιδημίες δεν είναι. Ισχυρά συστήματα υγείας είναι η καλύτερή μας άμυνα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση επιδημικών ασθενειών».