Διατροφή για γερό μυαλό: Νέες διατροφικές οδηγίες από 11 μεγάλα πανεπιστήμια

15-02-2018

Νέες διατροφικές οδηγίες για υγιή ….νου, εξέδωσαν έντεκα ειδικοί επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Σκαρμέας. Σύμφωνα με το πόρισμά τους, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, συμβάλλουν στην νοητική υγεία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε ποιό βαθμό διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες 50 ετών και άνω. Το πόρισμα παρέχει ειδικές συστάσεις ως προς το ποιές τροφές πρέπει να ενθαρρύνονται, να περιλαμβάνονται ή να περιορίζονται στην διατροφή των ενηλίκων. Πιο αναλυτικά,

  • Πρέπει να ενθαρρύνονται: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά.
  • Πρέπει να περιλαμβάνονται: όσπρια, φρούτα, πουλερικά και δημητριακά,
  • Πρέπει να αποφεύγονται: τηγανητά, γλυκά, κόκκινο κρέας, γαλακτομικά με υψηλά λιπαρά και το αλάτι.

Δηλαδή μία δίαιτα πιο κοντά στις αρχές της παραδοσιακής διατροφής της Μεσογείου, είναι πιο ευεργετική ως προς τη νοητική ικανότητα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα πάσχει από άνοια και το 10-12% έχει ήπια νοητική διαταραχή.