Μόνο 36% αποτελεσματικότητα έχει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο. Κι όμως πρέπει να το κάνουμε

19-02-2018

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο σύμφωνα με τo Centre for Desease Control των ΗΠΑ είναι κατά 36% αποτελεσματικό κατά της γρίπης Α και Β, των τύπων που περιλαμβάνονται στον ιό Η3Ν2, που μας πλήττει τα δύο τελευταία χρόνια.

Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μικρό αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο απ ’ότι αναμενόταν, ενώ όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ακόμη και τώρα, εάν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε.

Η αποτελεσματικότητα του εποχιακού αντιγριπικού εμβολιασμού κυμαίνεται μεταξύ του 40% και του 60%, αφού είναι δύσκολο να ξέρεις ποιος θα είναι ο τύπος του ιού που θα κυριαρχήσει κάθε χρονιά εάν η περίοδος δραστηριότητας του ιού δε βρίσκεται στην έξαρσή της.

Το 36% πάντως λένε οι ειδικοί είναι μάλλον καλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για 30% ή και λιγότερο.

Επί πλέον αυτό που συνιστούν οι επαγγελματίες υγείας είναι ότι ακόμη και τώρα αξίζει κανείς να εμβολιασθεί ακόμη και εάν έχει ήδη νοσήσει από τον ιό της γρίπης. Και αυτό γιατί το εμβόλιο παρέχει προστασία στον οργανισμό ανεξάρτητα του τύπου του ιού. Το να κάνεις το εμβόλιο, λένε οι επιστήμονες, είναι σα να δένεις τη ζώνη ασφαλείας σου στο αυτοκίνητο. Εάν έχεις κάνει το εμβόλιο και κολλήσεις τον ιό, τα συμπτώματα θα είναι πιο ελαφρά και έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να καταλήξεις στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια του 2014-2015 όταν η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν λιγότερο από 20%, ο εμβολιασμός είχε ως αποτέλεσμα να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες ασθενών εξαιτίας του ιού αλλά και να προλάβει χιλιάδες θανάτους.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ακόμη και εάν έχουμε ήδη νοσήσει μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο, φτάνει να μην έχουμε συμπτώματα γρίπης όταν εμβολιαζόμαστε. Η περίοδος της γρίπης είναι ακόμη σε εξέλιξη και όταν έχουμε εμβολιαστεί, προστατεύουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς.