Τρεις απλές καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους

19-02-2018

Τρεις απλές αλλαγές στο καθημερινό τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό νούμερο στη ζυγαριά και να γίνουν όπλα κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική εφημερίδα  BMJOpen και αυτά είναι τα εξής:

Αργό μάσημα του φαγητού, αποφυγή των σνακς μετά το δείπνο και καθόλου φαγητό δύο ώρες πριν πέσουμε να κοιμηθούμε.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 άνθρωποι. Το 22% από αυτούς παραδέχθηκε ότι «καταπίνουν» αμέσως το φαγητό τους, το 33% απάντησαν ότι τρώνε «κανονικά» και μόνο το 4%  αποδείχθηκαν …καθυστερημένοι όταν μασάνε το φαγητό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που απάντησαν ότι τρώνε σε κανονική ταχύτητα, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, ενώ τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά, στην ομάδα που απάντησε ότι καθυστερεί να μασήσει το φαγητό της. Εκεί το ποσοστό των μη παχύσαρκων ανέβαινε στο 42%.

Επίσης οι άνθρωποι που δε συνήθιζουν να τρώνε σνακς μετά το βραδινό και αυτοί που δεν τρώνε δύο ώρες πριν πέσουν να κοιμηθούν σύμφωνα με την έρευνα μπορούν να χάνουν βάρος ευκολότερα.

Άλλες συνήθειες, όπως το εάν παίρνει κάποιος πρωινό ή πόσες ώρες κοιμάται δε διαπιστώθηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

«Όταν τρώμε γρήγορα σύμφωνα με την έρευνα, δε συνειδητοποιούμε εγκαίρως ότι έχουμε χορτάσει και συνεχίζουμε να τρώμε καταλήγοντας να λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειαζόμαστε. Αντιθέτως όπως λέει η Nina Crowley, Ph.D ψυχολόγος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας αυτοί που τρώνε αργά, έχουν καλύτερη συνείδηση της ποσότητας που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να χορτάσει.

Εάν είστε από αυτούς που τρώνε γρήγορα λένε οι ψυχολόγοι προσπαθήστε να εστιάσετε σε κάθε μπουκιά που μασάτε δίνοντας σημασία στα αισθήματα και παρατηρώντας τις σκέψεις που κάνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού.

To να έχουμε επίγνωση της διαδικασίας κατάποσης του φαγητού, μας εκπαιδεύει να έχουμε το έλεγχο των αισθημάτων που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας  όταν τρώμε σχετικά με το τι και πόσο θα φάμε. Επίσης πολλοί θα ωφελούνταν, εάν απέφευγαν τη χρήση συσκευών όπως smartphones και συγκεντρώνονταν στην απόλαυση και μόνο του φαγητού τους.