Στυτική δυσλειτουργία: Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορεί να την προκαλέσουν

20-02-2018

Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) στις ημέρες μας είναι ένα πρόβλημα αρκετά πιο συχνό από όσο πιστεύουμε. Σύμφωνα με στοιχεία, απασχολεί περισσότερο από το 30% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας. Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν λέμε στυτική δυσλειτουργία; Την ελάττωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον 6μηνων.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία σε έναν άνδρα είναι αρκετές και ποικίλουν. Ορισμένες από αυτές είναι κάποιες παθήσεις. Ποιες είναι αυτές;

ΔΙΑΒΗΤΗΣ:
Είναι μια πάθηση γνωστή στην χώρα μας και αφορά σε 600.000 άνδρες. Σε πολλούς άνδρες ο διαβήτης ξεκινά από την νεανική ηλικία(νεανικός) σε άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ:
Οι υπερτασικοί άνδρες ( ψηλή πίεση στο αίμα) υπολογίζονται στην χώρα μας σε 500.000. Οι άνδρες αυτοί έχουν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ . Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) για την ΣΔ , είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων( χάπια που χαμηλώνουν την πίεση).

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ:
Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής που την έχουν άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται επίσης συχνότερα, 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρών.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ:
Στην χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ.

Έχει συσχετιστεί απόλυτα η ΣΔ με την πάθηση αυτή που εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και την κυκλοφορία της στύσης.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ:
Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες που παρά τις προσπάθειες τους δεν χάνουν βάρος, αντίθετα το αυξάνουν όσο μεγαλώνουν. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς με κακή εμφάνιση γιατί επηρεάζει και αποτελεί προδιάθεση σε ΔΙΑΒΗΤΗ / ΥΠΕΡΤΑΣΗ / ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ / ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.

Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών ( ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ /ΛΙΓΑ ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ)

ΦΑΡΜΑΚΑ:
Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας, όπου άνδρες συνήθως κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση.
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥΣ.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ:
Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης.(δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία)…

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ:
Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από ΚΑΡΚΙΝΟ του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο(ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία κλπ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η κακή σχέση του άντρα με τη μητέρα του δημιουργεί στυτική δυσλειτουργία
Σεξ: 4 λύσεις για την στυτική δυσλειτουργία