Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

23-02-2018

Αρκετοί άνδρες ταλαιπωρούνται από στυτική δυσλειτουργία και δεν μπορούν να απολαύσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή. Οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές για τον καθένα αφού οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το πρόβλημα είναι πολλοί. Εξ ίσου πολλοί είναι και οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να λύσει το ζήτημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας από αυτούς φαίνεται να είναι καφές σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη η κατανάλωση καφέ σε ποσότητα δυο με τρεις κούπες καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός άνδρα να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).
Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών, αφού εξέτασε τα δεδομένα περισσοτέρων από 3.700 ανδρών, βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 170-375 mg καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ΣΔ.

Το 85% των ενηλίκων καταναλώνουν καφεΐνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καφεΐνη έχει οφέλη για την υγεία εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Ο καφές ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης. Πλούσια σε καφεΐνη είναι επίσης ροφήματα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Το ερώτημα ωστόσο που μένει να απαντηθεί είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσε η καφεΐνη να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία. Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, το πέος του γεμίζει με αίμα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα μιας στύσης ικανής για συνουσία. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η καφεΐνη να προκαλεί χαλάρωση στις αρτηρίες και το μαλακό μυϊκό ιστό του πέους και να βελτιώνει έτσι τη ροή του αίματος σε αυτό.

Το σίγουρο όμως είναι ότι χρειάζεται περεταίρω ερευνά πριν μπορέσουν οι ερευνητές να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι άλλωστε πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση στυτικών προβλημάτων, όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και το άγχος. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα παραπάνω προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, δε θα έπρεπε η αύξηση της κατανάλωσης της καφεΐνης να θεωρηθεί ως πρακτική αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα πρέπει πρώτα απ’ όλα απευθυνθεί στον ιατρό του, καθώς αυτά μπορεί να οφείλονται σε ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τη στυτική λειτουργία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στυτική δυσλειτουργία: Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορεί να την προκαλέσουν
Σεξ: 4 λύσεις για την στυτική δυσλειτουργία