Χαμένη στη …μετάφραση η περίφημη Λίστα Χειρουργείου

25-02-2018

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη «πρεμιέρα» της Λίστας Χειρουργείου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει την …..επικαιροποίησή της, καθώς στην πράξη η διαδικασία ειδικά σε μεγάλα νοσοκομεία δεν ακολουθείται. Στα νοσοκομεία μάλιστα που διαθέτουν πανεπιστημιακές κλινικές, η Λίστα παρακάμπτεται κανονικά και με την «σφραγίδα» του εκάστοτε διοικητή.

Η διαδικασία απλή: ο διευθυντής ιατρός συνεχίζει να φτιάχνει το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων με βάση το πως προσέγγισε την κλινική ο ασθενής. Στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον διοικητή συντάσσεται ένας κατάλογος-λίστα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εάν γίνει έλεγχος από το υπουργείο.

Έτσι, δικαιολογείται και το φαινόμενο ίδιες εγχειρήσεις να χαρακτηρίζονται διαφορετικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Για παράδειγμα, εγχείρηση κήλης χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς μίας χειρουργικής κλινικής ως κατηγορίας 1 και να διενεργείται σε δύο εβδομάδες και από μία άλλη χειρουργική κλινική -ακόμα και του ίδιου νοσοκομείου- η ίδια επέμβαση να χαρακτηρίζεται ως κατηγορίας 5 και να περιμένει 4-6 μήνες.

Ένα ακόμη πρόβλημα στην εφαρμογή της Λίστας αφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Χειρουργείου. Αν και συνεδριάζει τακτικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις αρμοδιότητες που της έχει αναθέσει το υπουργείο Υγείας.

Τα «αγκάθια» στην εφαρμογή της Λίστας αποκαλύφθηκαν στην  πρόσφατη αξιολόγηση των διοικητών από το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι:

  • ο ασθενής δεν γνωρίζει που πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει την ημερομηνία διεξαγωγής της χειρουργικής επέμβασης,
  • σε πολλά νοσοκομεία αναρτάται το πρόγραμμα χειρουργείων και όχι η λίστα (τηρείται ανά τμήμα με όλα τα περιστατικά που έχουν προγραμματιστεί), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος της σειράς προτεραιότητας,
  • η «κατηγοριοποίηση» των χειρουργικών περιστατικών από τους χειρουργούς δεν είναι σωστή.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία στοιχεία για τις χειρουργικές επεμβάσεις για κάθε γιατρό ξεχωριστά. Συγκεκριμένα έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία ανά κλινική και ανά χειρουργό για τον αριθμό των επεμβάσεων που διενεργούνται και τον χρόνο αναμονής των ασθενών.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία έως τέλος Μαρτίου. Στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας θα καλέσει τους διοικητές να δώσουν εξηγήσεις στην περίπτωση που εντοπιστεί δυσλειτουργία στη διαδικασία. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώρηση των στοιχείων της Λίστας (διάγνωση, κατηγοριοποίηση, ημερομηνία κλινικής εκτίμησης, προγραμματισμός κ.α.) που θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και όλα τα νοσοκομεία.