“Αιμορραγεί” το ΕΣΥ εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό

05-03-2018

«Αιμορραγεί» το ΕΣΥ εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού, με τα δημόσια νοσοκομεία πλέον να στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στους επικουρικούς ιατρούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας όπου το 40%-45% των θέσεων γιατρών καλύπτεται αποκλειστικά από επικουρικούς.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ειδικευμένους γιατρούς στο ΕΣΥ είναι επικουρικοί, ενώ η αναλογία συμβασιούχων-μονίμων για το λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό είναι ένας προς τέσσερις. Συγκεκριμένα, υπηρετούν περίπου 2.900 επικουρικοί γιατροί, έναντι περίπου 7.000 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών. Στο λοιπό προσωπικό σε περίπου 12.500 ανέρχονται οι εργαζόμενοι με  συμβάσεις (επικουρικοί, προγράμματα του ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις), έναντι 45.000 που είναι το μόνιμο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις μόνιμων που εξαγγέλλονται υλοποιούνται μερικώς και με καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (12ος 2016), για 1.660 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό, δεκαπέντε μήνες μετά κανείς δεν έχει διοριστεί, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας από το ΕΣΥ λείπουν περισσότεροι από 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000 λοιπό προσωπικό. Εκτιμήσεις ωστόσο που βασίζονται σε οργανισμούς των νοσοκομείων οι οποίοι εκδόθηκαν το 2011-2012, και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.