Στη σκιά της Novartis, οι κάλπες για Κουρουμπλή Ξανθό και Πολάκη

08-03-2018

Στη «σκιά» της υπόθεσης Novartis, θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη  σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση της ΝΔ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία».

Επιπλέον, τονίζει η ΝΔ, «στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων».

Διαδικασία

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα αρχίσει με τις ομιλίες των οκτώ εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, ενώ θα τοποθετηθεί ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.  Θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων ενώ οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν όταν το επιθυμούν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στη συνέχεια, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κι η συζήτηση θα κλείσει με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί  μυστική ψηφοφορία. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι.