ΕΟΠΥΥ: Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή σε δόσεις των rebate και clawback

10-03-2018

Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή σε δόσεις, οφειλών φαρμακευτικών εταιρειών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά τη δημοσίευση σχετικής ρύθμισης. Πρόκειται για οφειλές των εταιρειών από ποσά επιστροφής (rebate και claw back) των ετών 2012 έως και 2017.

Ο αριθμός των δόσεων και η διαδικασία είσπραξής τους, θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε και στους άλλους πάροχους του Οργανισμού με δόσεις που έφτασαν ακόμη και τις 120.

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική νομοθεσία, «σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, έστω και μίας εκ των ως άνω δόσεων, καθώς και όποιας εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,παύει αυτόματα η ισχύς της ως άνω ρύθμισης».

Για την ένταξη των εταιρειών στην ρύθμιση, θα προηγηθεί συμψηφισμός των ποσών «με ισόποσες οφειλές του προς Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων από την προμήθεια φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τις ανάγκες των φαρμακείων του. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων και εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους Κ.Α.Κ., που δημιουργήθηκαν εντόςτου ιδίου, του προηγούμενου και του επόμενου έτους».

Στον ίδιο νόμο (άρθρο 7) προβλέπεται ότι «η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύναται να είναι ψηφιακά (άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό). Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα και οι τεχνικές λεπτομέρειες της ψηφιακής διακίνησης και εκτέλεσης».