Μύθος ή αλήθεια: Παχαίνουν οι βιταμίνες;

15-03-2018

Το σώμα σας πρέπει λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Αγνοώντας τον πολύ σημαντικό αυτό ρόλο των μικροθρεπτικών συστατικών της διατροφής (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), έχει αναπτυχθεί η προκατάληψη πως η κατανάλωση “βιταμινών” ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το βάρος!

Παχαίνουν οι βιταμίνες;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται μέσα από μία πολύ απλή διατροφική αρχή. Για να επιτελούνται σωστά όλες οι διεργασίες, το σώμα χρειάζεται δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Τα μακροθρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, μεταξύ άλλων, αποδίδουν θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό. Αντιθέτως, τα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ινχοστοιχεία, δρουν ως καταλύτες και δεν αποδίδουν ενέργεια. Καταρρίπτοντας τον μύθο που ακολουθεί τις βιταμίνες, με βεβαιότητα μπορεί κανείς να πει πως δεν παχαίνουν, γιατί δεν περιέχουν θερμίδες. Την ίδια στιγμή στοιχεία της διατροφής, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος, υποστηρίζουν τις μεταβολικές διεργασίες που κινητοποιούν τις «καύσεις».

Ανοίγουν την όρεξη οι βιταμίνες;

Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν πως η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, «ανοίγουν την όρεξη». Θα μπορούσαμε να πούμε πως στις περιπτώσεις αυτές κανείς βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινων και ιχνιστοιχείων, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσα από πολυβιταμινούχα σκευάσματα, δεν έχουν καμία απολύτως ορεξιογόνο ιδιότητα. Αυτό όμως που ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά είναι τα επίπεδα ενέργειας. Με απλά λόγια, εάν ξεκινήσετε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και σε λοιπά θρεπτικά συστατικά, σταδιακά θα αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι και με περισσότερη όρεξη και ενέργεια για της καθημερινές σας δραστηριότητες. Η συνολικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωή με τη σειρά της ενδέχεται να επηρεάσει και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που αποδίδουν θερμίδες;

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να αποδίδουν θερμίδες. Η ποσότητα αυτών όμως είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με την συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Ένα παράδειγμα είναι τα ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ένα γραμμάριο (1.000mg) ωμέγα 3 λιπαρών αποδίδει μόλις 9 θερμίδες. Όσες δηλαδή έχει και μία φέτα πορτοκάλι!

Εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως οι “βιταμίνες”, όχι μόνο δεν «παχαίνουν», αλλά συμμαχούν για την σωστή λειτουργία του σώματος.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com