Το νέο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ

21-03-2018

Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας η απόφαση για τη νέο ανώτατο  Υγειονομικό  Συμβούλιο  (Α.Υ.Σ.)  του  ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την απόφαση, πρόεδρος τους ΑΥΣ παραμένει ο κ. Χρήστος Ιατρού, νεφρολόγος,, Συντονιστής Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά και οι αρμοδιότητες του Α.Υ.Σ. είναι οι ακόλουθες:

  1. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης αντλίας ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
  2. Η  γνωμάτευση  για  την  αναγκαιότητα  της  αντικατάστασης  αντλίας  ινσουλίνης  μετά  την παρέλευση πενταετίας στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
  3. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης συσκευών έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα.
  4. Η γνωμάτευση επί θεραπειών που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες.
  5. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης και οι οποίοι, για «ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ», υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε μη πλησιέστερη του τόπου κατοικίας τους μονάδα, η οποία ξεπερνά τα όρια της χιλιομετρικής ζώνης, όπως αυτά έχουν οριστεί στο άρθρο 10 του  Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  6. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα αποζημίωσης δαπάνης μετακίνησης συνοδού ασθενούς ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ, για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, για εισαγωγή ή αντιμετώπιση με βραχεία νοσηλεία σε νοσηλευτική μονάδα (κρατική ή ιδιωτική) ή εξέταση σε υγειονομική δομή εκτός του τόπου κατοικίας τους.
  7. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα ένταξης νέων ειδών θεραπευτικών μέσων και προθέσεων στα χορηγούμενα ή την εξαίρεσή τους από αυτά καθώς και ο καθορισμός των ειδικότερων προϋποθέσεων και των ιατρικών ενδείξεων χορήγησής τους.
  8. Η  γνωμάτευση  για  την  αναγκαιότητα  πρόσθετης  δαπάνης  για  μεμονωμένες  περιπτώσεις  ασφαλισμένων, για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής που ανήκουν στην κατηγορία των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) και όσων έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτά γνωστοποιούνται από τον ΕΟΦ.
  9. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης σε δικαιούχους ασφαλισμένους, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και προϊόντων ειδικής διατροφής (που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών  Υγείας του  ΕΟΠΥΥ και  σε  άλλες  νόσους,  οι  οποίες , βάσει προσκομισθέντων ιατρικών γνωματεύσεων, θα αιτιολογούν τη χορήγησή τους.
  10. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης επιπλέον ποσοτήτων ή δαπανών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στους δικαιούχους ασφαλισμένους.
  11. Η εξέταση όλων των περιπτώσεων καρκινικής καχεξίας για τη χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  12. Η γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της παράτασης της νοσηλείας, πέραν της προβλεπόμενης, για τους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε Κέντρα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης.
  13. Η γνωμάτευση για τις περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η νοσηλεία στο εξωτερικό, τον τρόπο, τη διαδικασία έγκρισης της νοσηλείας του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  14. Η  εξέταση  όλων  των  ιατρικών  περιστατικών  που  αφορούν  παρακλινικές  εξετάσεις  και θεραπευτικά μέσα, τα οποία δεν προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και για τις οποίες δεν έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ).
  15. Η εξέταση των περιπτώσεων ασφαλισμένων, οι οποίοι είτε λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης αποκατάστασής τους, εξαιτίας της συνολικής κλινικής τους εικόνας, είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, χρήζουν θεραπειών πέραν των προβλεπόμενων στα άρθρα 14 και 17 του ΕΚΠΥ.

Η θητεία του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου είναι διετής.