Καταργείται η διενέργεια Mantoux στα παιδιά του νηπιαγωγείου

26-03-2018

Καταργείται η διενέργεια Mantoux στο νηπιαγωγείο, μετά από γνωμοδότηση της  Εθνικής  Επιτροπής  Εμβολιασμών. Ωστόσο, η σχετική απόφαση του γενικού Γραμματέα Ιωάνμνη Μπασκόζου, προβλέπει ότι η  δερμοαντίδραση  Mantoux  δύναται  να  διενεργείται  και  σε  κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, κλπ).

Πιο αναλυτικά, η γνωμοδότηση η οποία έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφορά στη σύσταση για τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux και διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Διακόπτεται  η  εφαρμογή  του  καθολικού  προσυμπτωματικού  έλεγχου στο νηπιαγωγείο βάση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας.
  2. Συστήνεται σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών (αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας, όποτε δοθεί η ευκαιρία και κριθεί απαραίτητο)

 παιδιά μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό δυσχερείς συνθήκες

 παιδιά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν  σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

 παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV

 Παιδιά στο οικογενειακό περιβάλλον των οποίων υπάρχουν άτομα με HIV λοίμωξη, χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή φυλακισμένοι.

Ανεξαρτήτως ηλικίας τα παιδιά των ως άνω ομάδων πρέπει να ελέγχονται με Mantoux όταν επισκεφθούν για πρώτη φορά τις υπηρεσίες υγείας και δεν έχουν προηγουμένως ελεγχθεί.

  1. Επιπλέον, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για λανθάνουσα φυματίωση συνιστάται στις παρακάτω ομάδες:

 παιδιά που πρόκειται λάβουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά  και ιδιαίτερα βιολογικούς παράγοντες, όπως αντι-TNFα

 παιδιά με κακοήθειες καθώς και αυτά που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

  1. Άμεσα πρέπει να ελέγχονται με  Mantoux παιδιά στο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό μεταδοτική φυματίωση