«Λουκέτο» για δεκάδες ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λόγω υποχρηματοδότησης!

03-04-2018

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν δεκάδες ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς δεν έχουν λάβει πάνω από τρεις μήνες την προβλεπόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 τη διαχείριση των κονδυλίων, απουσία επίσημης διαχειριστικής αρχής, είχε αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία.

Στη συνέχεια ανέλαβε ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι όμως τέτοια, που απειλείται η συνέχιση λειτουργίας των ξενώνων. Οι ξενώνες φιλοξενούν 1.118 ανηλίκους, άλλοι 2.082 βρίσκονται σε αναμονή, ενώ οι αφίξεις προσφύγων βαίνουν αυξανόμενες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Χωριών SOS: μέχρι και τον Δεκέμβριο λειτουργούσαν τέσσερις ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά. Σήμερα, καθώς το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποπληρώσει ούτε το 2017, τα «Χωριά SOS» περιορίστηκαν σε έναν μόνον ξενώνα.

Αντίστοιχα, η «ΜΕΤΑδραση» δεν χρηματοδοτήθηκε το 2017, με συνέπεια να κλείσει 2 από τις 5 μεταβατικές δομές φιλοξενίας. Τέσσερις μήνες απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στους 8 ξενώνες της «Ηλιακτίδας» στη Λέσβο. Είναι ξενώνες transfer, τα παιδιά μένουν έως ότου βρεθεί θέση στην ενδοχώρα.