Σεξ: Οι συχνές επαφές κάνουν καλό στον εγκέφαλο

09-04-2018

Οι θετικές επιδράσεις του σεξ στην σωματική και ψυχική μας υγεία έχουν αποδειχτεί αρκετές φορές από πολλές και διαφορετικές μελέτες. Τώρα, μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το συχνό σεξ μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλο.

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται με βελτιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κοβεντρι και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία ζήτησαν από 73 άτομα, 50-83 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο συχνά είχαν εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες (ποτέ, μηνιαίως, εβδομαδιαίως), καθώς να δώσουν πληροφορίες για την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους.

Οι 28 άνδρες και οι 45 γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργικότητάς τους, με έμφαση στην προσοχή, τη μνήμη, τη γλωσσική ευφράδεια και την οπτική ικανότητα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν εμπλακεί συχνότερα σε ερωτική δραστηριότητα είχαν υψηλότερο σκορ στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μελέτη που είχε γίνει το 2016 είχε δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σεξουαλικά ενεργοί έχουν υψηλότερο σκορ σε γνωστικά τεστ από τα συνομήλικά τους άτομα χωρίς ερωτική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη με στόχο τη διερεύνηση του ρόλου της ντοπαμίνης και της οξυτοκίνης στη σχέση σεξουαλικής δραστηριότητας και εγκεφαλικής λειτουργίας, ώστε να τεκμηριωθούν τα ευρήματα τους.

«Εικάζουμε ότι είτε η σχέση κατευθύνεται από σωματικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν και βιολογικοί μηχανισμοί που την επηρεάζουν. Και φυσικά πρέπει να καταρρίψουμε την άποψη ότι οι ηλικιωμένοι δεν κάνουν σεξ και να δούμε πως η ερωτική δραστηριότητα επηρεάζει τα άτομα άνω των 50 ετών πέραν των γνωστών επιπτώσεων στην σεξουαλική υγεία και την γενικότερη ευημερία του ατόμου», εξηγεί ο επικεφαλής Χάλεϊ Ράιτ από το Κέντρο Έρευνας Ψυχολογίας, Συμπεριφοράς και Επίτευξης του Πανεπιστημίου του Κοβεντρι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές;
Σεξ: 10 αλήθειες για τον οργασμό (βίντεο)