«Αποτοξίνωση» μετά το Πάσχα; Τσάι με λεμόνι και κουρκουμά!

10-04-2018

Εάν είστε τακτικός αναγνώστης site υγείας και διατροφής, θα έχετε παρατηρήσει πως στην ανάγκη της αποτοξίνωσης υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μία μεριά θα βρείτε τους αρθρογράφους υγείας που εξυμνούν τα οφέλη της αποτοξίνωσης μέσω χυμών, φρούτων και άλλων διατροφικών μυστικών. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι ειδικοί της διατροφής, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πως ο όρος αποτοξίνωση αποτελεί μία ακόμη διατροφική τάση.

Υπάρχουν τροφές που συμβάλουν στην αποτοξίνωση;

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ένα «άγρυπνο» όργανο το οποίο έχει επωμισθεί τον δύσκολο ρόλο της απομάκρυνσης βλαβερών ουσιών ή τοξινών. Πρόκειται για το συκώτι, το οποίο θα έχετε ακούσει και ως ήπαρ. Οι επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες μπορεί να προέρχονται όχι μόνο από τη διατροφή, αλλά από το συνολικό τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Ο ξεχωριστός ρόλος ορισμένων τροφίμων, τα οποία αποκαλούνται από πολλούς «αποτοξινωτικά», στοχεύει στην ενίσχυση της δράσης του συκωτιού. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της παραγωγής είτε μεγαλύτερου αριθμού πρωτεϊνικών σχηματισμών (ενζύμων), είτε χολής. Καθένα από τα δύο είναι άκρως απαραίτητα για τον «καθαρισμό» του συκωτιού άρα και ολόκληρου του σώματος! Συστατικά της καθημερινής διατροφής που ενισχύουν τη δράση του συκωτιού και σας αποτοξινώνουν είναι: τα χόρτα, η αγκινάρα, o κουρκουμάς, το θυμάρι, ο κόλιανδρος το τσίλι και το κρεμμύδι.

Αναζωογονητικός συνδυασμός

Μετά το Πασχαλινό τραπέζι πιθανά αναζητάτε τρόπους για να επανέλθετε στη διατροφή σας, αλλά και για να αισθανθείτε πως ευεξία και ανανέωση. Οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής αποτελούν προτεραιότητα. Συμβουλές όπως η ποικιλία, το μέτρο και η αποφυγή ακραίων λύσεων μπορούν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σας! Και ενώ δεν υπάρχουν «θαυματουργές τροφές», ορισμένοι συνδυασμοί συστατικών προσφέρουν την «αποτοξινωτική» δράση που περιγράφηκε νωρίτερα, βοηθώντας σας να ενισχύσετε την άμυνα, το μεταβολισμό και τη θετική διάθεση!

  • Κουρκουμάς: Συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή ιατρική. Χάρη σε μία ομάδα δραστικών ουσιών που περιέχει, τα κουρκουμινοειδή, ενισχύει την παραγωγή χολής. Η τελευταία διατρέχει το συκώτι και παρασύρει κάθε βλαβερή ουσία που έχει συλλέξει από τον οργανισμό.
  • Τσάι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού είναι αμέτρητες και πιθανά υπερβαίνουν εκείνες που έχουν ταχτοποιηθεί από τον άνθρωπο. Αρκετές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως το χαμηλό σωματικό βάρος των λαών της Ανατολής οφείλονται εν μέρη στην συχνή κατανάλωση τσαγιού! Οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά, καθώς φαίνεται να ενισχύουν την καύση λίπους για παραγωγή ενέργειας στο σώμα.
  • Λεμόνι: Περιέχει σημαντική ποσότητα της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C! Τι σημασία έχει όμως αυτό για τον οργανισμό σας; Η βιταμίνη C καταφέρνει να προστατεύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, και όχι μόνο συστήματος, θυσιάζοντας τον ίδιο της το ευατό.

Η συνταγή

Ξεχάστε το γνωστό «νερό με λεμόνι» κάθε πρωί και δημιουργήστε έναν μοναδικό αναζωογονητικό συνδυασμό από τσάι, λεμόνι, κουρκουμά και άλλα φυσικά συστατικά.

Υλικά για 3 ποτήρια τσαγιού

  • 3 ποτήρια πράσινου τσαγιού (αποξηραμένου ή από φακελάκι)
  • 1 κομμάτι φρέσκου τζίνζτερ
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κουρκουμά
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 3 λεμόνια, το χυμό τους

Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε και τρίψτε ένα μικρό κομμάτι τζίντερ, πάχους περίπου 3 εκατοστών. Σε μία μικρή κατσαρόλα βράστε το νερό μαζί με το τζίντερ. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να ζεσταθεί για 10 λεπτά. Συνεχίζοντας σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε το πράσινο τσάι, την κανέλα, τον κουρκουμα, τα λεμόνια και το πιπέρι καγιέν. Ζεστάνετε για ακόμα 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το ρόφημα. Απολαύστε ζεστό ή κρύο!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Wang Y, Wang L, Zhu X, Wang D, Li X. Choleretic Activity of Turmeric and its Active Ingredients. J Food Sci. 2016 Jul;81(7):H1800-6.

Spiridonov, Nikolay. (2012). Mechanisms of Action of Herbal Cholagogues. Medicinal and Aromatic Plants. 1. 10.4172/2167-0412.1000107.