Απίστευτο! Μόνο το 43% των κυττάρων μας είναι ανθρώπινο

12-04-2018

Θα περίμενε κανείς το 100% των κυττάρων μας να ανήκει αποκλειστικά στο ανθρώπινο είδος. Κι όμως. Όπως λένε τώρα Γερμανοί επιστήμονες, πάνω από το μισό του σώματος μας δεν είναι ανθρώπινο. Το υπόλοιπο 57% ανήκει σε βακτήρια, ιούς και μύκητες που έχουν αποικίσει το σώμα μας

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Max Planck λένε ότι τα ανθρώπινα κύτταρα αναλογούν μόνο στο 43% του συνόλου των κυττάρων του σώματός μας και το υπόλοιπο 57% ανήκει σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αποικίσει το σώμα μας.

Η καλύτερη κατανόηση του μικροβιώματος μας είναι ένα νέο επιστημονικό πεδίο που αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο τι είναι «ανθρώπινο» και τι όχι και να καθορίσει στο μέλλον τις θεραπείες πολλών παθήσεων, από τις αλλεργίες όπως τη νόσο Πάρκινσον.

«Όλα τα ξένα στοιχεία προς τα κύτταρά μας είναι βασικά για την υγεία μας. Δεν είμαστε μόνοι στο σώμα μας. Όσο κι αν πλενόμαστε, τα μικροσκοπικά αυτά πλασματάκια δεν μας εγκαταλείπουν», εξηγεί η καθηγήτρια Ρουθ Λέι, διευθύντρια του Τμήματος Μικροβιακής Επιστήμης στο Ινστιτούτο Max Planck.

Τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί βρίσκονται κρυμμένα στο γαστρεντερικό σύστημα και σύμφωνα με τον καθηγητή Ρομπ Νάιτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο «ενώ παλαιότερα πιστεύαμε ότι τα ανθρώπινα κύτταρα υπερτερούσαν στον οργανισμό μας, σε αναλογία ένα προς δέκα. Όμως, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς είμαστε μόνο κατά 43% ανθρώπινοι».

Το ανθρώπινο γονιδίωμα απαρτίζεται από 20.000 γονίδια. Αλλά υπάρχει και το μικροβιακό γονιδίωμα που φτάνει τα 20 εκατομμύρια γονίδια.

Ο καθηγητής Σαρκις Μαζμανιαν από το Caltech, συμπληρώνει ότι «δεν έχουμε ένα μόνο γονιδίωμα. Τα γονίδια του μικροβιώματος μας είναι ένα δεύτερο γονιδίωμα. Αυτό που μας κάνει ανθρώπινους λοιπόν, κατά την άποψη μου, είναι ο συνδυασμός του δικού μας DNA και του DNA στο εντερικό μικροβίωμά μας».

«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα, που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της επιτυχίας στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, έχουν πλέον συμβάλει σε νέες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», προσθέτει η Δρ Λέι.

Παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αλλά ακόμη και η κατάθλιψη, ο αυτισμός ή η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από το εντερικό μας μικροβίωμα.

Βέβαια, η μικροβιακή θεραπευτική ιατρική βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση και η χειραγώγηση του μικροβιώματος θα αποτελέσει ρουτίνα στο μέλλον, φέρνοντας επανάσταση στην Ιατρική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έτσι γεννά ο εγκέφαλος νέα κύτταρα