Νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης πνίγει Αττική και Κρήτη: Οδηγίες για τους πολίτες

12-04-2018

Αφρικανική σκόνη αναμένεται να «σκεπάσει» το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 13-14 Απριλίου την Αττική ενώ ήδη έχει κάνει την επανεμφάνισή της στην Κρήτη. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια η σκόνη θα αραιώσει σταδιακά. Στο Ηράκλειο η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης θα ξεπεράσει τα 240 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, η συγκέντρωση σκόνης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μαρτίου, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει μέγιστο όριο τα 50 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς η αφρικανική σκόνη στην πυκνότητα που εντοπίζεται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να τους προκαλέσει βρογχοσπασμό με συνέπεια έντονο βήχα ή κρίση βρογχικού άσθματος.

Για να προστατευθούν αυτές οι ομάδες του πληθυσμού, χρειάζεται αποφυγή της έκθεσης σε αυτή, κλειστά παράθυρα, αλλά και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τυχόν ανάγκη εντατικοποίησης της αγωγής. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για όσους δεν έχουν προβλήματα υγείας, εξηγώντας ότι η έκθεση είναι περιοριστική, δεν μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα.

Προτείνουν ωστόσο να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες, καθώς επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μάσκα ή μαντίλι.

Συστάσεις

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα) θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικών φαρμάκων και άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τέλος, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.