Το καλοκαίρι έρχεται, μπορούν τα διατροφικά συστατικά να σας «αδυνατίσουν»;

14-04-2018

Εάν ψάχνετε τον τρόπο για να χάσετε τα επιπλέον κιλά πριν έρθει το καλοκαίρι, τότε ίσως έχετε μπει στον πειρασμό να αναζητήσετε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Οι επιλογές είναι πολλές και ο «πειρασμός» για την ανεύρεση της εύκολη λύση μεγαλύτερος.

Πριν εναποθέσετε τις ελπίδες σας στα διατροφικά συμπληρώματα

Η πειθαρχία σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής αποτελεί τη βάση για να ξεκινήσετε. Προτεραιότητα έχει να αναγνωρίστε τις δικές σας προσωπικές αδυναμίες, που οδηγούν τελικά στα επιπλέον κιλά. Οι παρακάτω διατροφικές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε καλύτερα τις διατροφικές σας συνήθειες:

  • Μήπως το «μέγεθος της μερίδας» είναι μεγάλο και υπερβαίνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια;
  • Πόσο συχνά τρώτε κανείς εκτός σπιτιού, γεύματα πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά;
  • Καταφέρνετε να κάνετε 4 με 6 γεύματα ημερησίως;
  • Καταναλώνετε ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά;
  • Μήπως πεινάτε συχνά για δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, λαχανικά ή φρούτα;
  • Μήπως το «παρακάνετε» με την κατανάλωση αλκοόλ;
  • Πόσο συχνά συμμετέχετε σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα, ακόμη και περπάτημα;
  • Μήπως η διάθεση (στρες, στενοχώρια, χαρά) επηρεάζουν τη θερμιδική σας κατανάλωση;

Μόνο εάν καταφέρετε να αναγνωρίσετε ποια είναι η πραγματική αιτία που οδηγεί στο πλεονάζον βάρος, θα επιτύχετε τη σταδιακή και μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτού.

Τα διατροφικά συστατικά που «αδυνατίζουν»

Ο τρόπος που δρα κάθε συστατικό στο σώμα είναι διαφορετικός, και καλύπτει μία διαφορετική ανάγκη. Πριν επιλέξετε ένα «σύμμαχο» στο πρόγραμμα διατροφή σας, διαβάστε πως διαχωρίζονται τα φυσικά συστατικά βάση του τρόπου επίδρασης στον οργανισμό.

 Ενίσχυση του μεταβολισμού

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα εκείνα τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία «αυξάνουν τις καύσεις». Μην ξεχνάτε πως εάν η ενέργεια που «καίει» το σώμα, υπερβαίνει εκείνη που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, τότε επιτυγχάνεται η πολυπόθητη απώλεια βάρους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι γνωστές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρότι είναι γνωστός ο ρόλος τους στα μεταβολικά μονοπάτια, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν τη συμβολή τους στον έλεγχο του βάρους. Η καφεΐνη, αποτελεί μία ακόμη ενισχυτική του μεταβολισμού φυσική ουσία. Η θεωρία λέει πως ενισχύει την παραγωγή θερμότητας μετά από ένα γεύμα (θερμογένεση), άρα και την καύση ενέργειας στο σώμα. Προσοχή χρειάζεται από άτομα στα οποία η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και εκνευρισμό. Άλλα συστατικά με παρόμοια δράση είναι το πράσινο τσάι, η καψαϊκίνη από τις πιπεριές και εκχυλίσματα φρούτων όπως η νεραντζιά (Citrus aurantium L.).

Διαχείριση της όρεξης

Πρόκειται για τη διαχείριση μίας πολύ μεγάλης διατροφικής ανάγκης. Γνωστά συστατικά που προτείνεται πως παρουσιάζουν αντίστοιχη δράση είναι οι β-γλυκάνες. Στη φυσική τους μορφή βρίσκονται στα μανιτάρια, στο σιτάρι και στη βρώμη.  Οι υπέρμαχοι αυτών υποστηρίζουν πως αυξάνουν τον κορεσμό, επιβραδύνοντας το «ταξίδι» της τροφής μέσα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Εδώ ανήκουν και οι εξίσου γνωστές γλυκομανάνες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που να επιδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να προκαλέσουν τυμπανισμό και μετεωρισμό. Επιπλέον, «εξωτικά» συστατικά από το Αφρικάνικο μάνγκο, το φυτό Hoodia και η φορσκολίνη, θεωρητικά επιδρούν στα «κέντρα ελέγχου της όρεξης» (ορμονικοί παράγοντες, υποθάλαμος). Προσοχή χρειάζεται στην αξιολόγηση των κλινικών μελετών για τα παραπάνω συστατικά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά μεταξύ placebo και μελετώμενου συστατικού δεν ήταν κλινικά σημαντική.

Έλεγχος της απορρόφησης συστατικών

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα συστατικά που προτείνεται πως ενισχύουν, ή επηρεάζουν, το μεταβολισμό των λιπών (Conjugated Linoleic Acid, καρνιτίνη, πυροσταφιλικό, κετόνες ράσμπερι). Τα τελευταία χρόνια, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστημονική έρευνα γύρω από συστατικά όπως η Κανέλα Κεϋλάνης και το χρώμιο. Τα τελευταία αποτελούν παραδείγματα φυσικών ουσιών , που φαίνεται να ρυθμίζουν την έκκριση ινσουλίνης, και ως εκ τούτου τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δράσης ίσως επιτρέπει όχι μόνο τον έλεγχο του βάρους, αλλά και τη διαχείριση του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου».

Ζητείστε τη συμβουλή κάποιου διαιτολόγου ή διατροφολόγου πριν ξεκινήσετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Συμβουλευτείτε τον για τον κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Βιβλιογραφία

FDA. ODS. Dietary Supplements for Weight Loss. Fact Sheet for Health Professionals. Accessed April 2018.

In S, Lee DS, Choi B, Kim MJ. Nicotinamide induces male-specific body weight loss in the postnatal period through molecular regulation of the hypothalamus and liver. Neurosci Lett. 2012 Nov 21;530(2):166-71.

Ríos-Hoyo A, Gutiérrez-Salmeán G.  New Dietary Supplements for Obesity: What We Currently Know. Curr Obes Rep. 2016 Jun;5(2):262-70.

Today’s Dietitian. LS. Brown, S Churchill. Dietary Weight-Loss Supplements — What the Labels Don’t Tell You . Vol. 16 No. 6 P. 44