Τίτλοι τέλους της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis

18-04-2018

Στην Δικαιοσύνη επιστρέφει ο φάκελος για την υπόθεση της Novartis καθώς η προανακριτική επιτροπή της Βουλής δηλώνει αναρμόδια. Χθες οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που συμμετέχουν στη διαδικασία – μετά από εισηγήσεις των Ν. Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) – αποφάσισαν ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να εξετάσει πράξεις δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται στην συνεδρίαση της Επιτροπής, το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες επιστροφής του σχετικού φακέλου στην Δικαιοσύνη.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας, «η επιτροπή αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης» για τις υποθέσεις αυτές σημειώνοντας ότι «αυτή η απόφαση που πήραμε ανοίγει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου, έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, οι αθώοι να δικαιωθούν και να μείνουν, να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και ενδεχομένως οι εμπλεκόμενοι και ενοχοποιούμενοι να δικαστούν, και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει σημαντικό βήμα για ανάκτηση χαμένης αξιοπιστίας του».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης, καλούνται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης – οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την διαδικασία καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις – να συμβάλλουν με την κατάθεση των δικών τους πορισματικών θέσεων.

Σύμφωνα πάντως με τη διαδικασία, όταν επισήμως και τυπικώς συνταχθεί το πόρισμα, τότε θα δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια θα κληθεί η Ολομέλεια να συζητήσει επ’ αυτού και να λάβει την τελική απόφαση.