Καρκίνος: Τεχνητή ελιά προειδοποιεί για τη νόσο

21-04-2018

Για να προλάβει κανείς τον καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο και να έχει μεγάλες πιθανότητες ίασης πρέπει να κάνει τακτικά εξετάσεις και να δρα προληπτικά. Λένε εξ άλλου πως η πρόληψη σώζει ζωές. Τώρα, Ελβετοί ερευνητές ανάπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα που προειδοποιεί εγκαίρως για τον καρκίνο.

Σχεδίασαν ένα συνδετικό γονιδιακό δίκτυο που αναγνωρίζει τους τέσσερις συχνότερους καρκίνους (προστάτη, πνεύμονα, παχέος εντέρου και μαστού) σε πολύ πρώιμο στάδιο, δηλαδή όταν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι αυξημένα λόγω του αναπτυσσόμενου όγκου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ασβέστιο ως δείκτη ανάπτυξης των τεσσάρων συγκεκριμένων καρκίνων, καθώς αποτελεί ισχυρό ρυθμιστικό παράγοντα για το σώμα.

Όπως αναφέρουν σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης περιλαμβάνει ένα γενετικό δίκτυο που οι βιοτεχνολόγοι ενσωματώνουν σε κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, τα οποία με τη σειρά τους εισάγονται σε ένα εμφύτευμα. Αυτό το ενθυλακωμένο γονιδιακό δίκτυο στη συνέχεια εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα όπου παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

Μόλις τα επίπεδα ασβεστίου ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε δίνεται σήμα να αρχίσει η παραγωγή μελανίνης στα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα και στο δέρμα εμφανίζεται ένας καφέ σπίλος (ελιά), που είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

Ο σπίλος εμφανίζεται στο δέρμα πολύ πριν ο καρκίνος καταστεί ανιχνεύσιμος από τις συμβατικές διαγνωστικές μεθόδους. «Ο φορέας του εμφυτεύματος μόλις αντιληφθεί τον σπίλο πρέπει να αποτανθεί σε γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση των ενδείξεων του», εξηγεί ο Μάρτιν Φουσενεγκερ, καθηγητής στο Τμήμα Βιοσυστημάτων και Μηχανικής Επιστήμης στο ETH της Ζυρίχης.

Και προσθέτει ότι «η εμφάνιση του σπίλου δεν είναι λόγος πανικού, αφού δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος άμεσου θανάτου. Απλά σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση και ενδεχομένως να χορηγηθεί θεραπεία».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρώιμη διάγνωση αυξάνει καθοριστικά την πιθανότητα επιβίωσης. Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος μαστού διαγνωστεί έγκαιρα, η πιθανότητα ανάρρωσης είναι 98%. Αν όμως ο όγκος εντοπιστεί αργά, μόνο μια στις τέσσερις γυναίκες έχει πιθανότητα επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν το εμφύτευμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια και σε δέρμα από γουρούνια, όπου και διαπιστώθηκε η λειτουργικότητά του. Οι σπίλοι εμφανίζονταν μόνον όταν οι συγκεντρώσεις ασβεστίου έφταναν σε υψηλά επίπεδα.

Η δοκιμή του συστήματος προειδοποίησης σε ανθρώπους απέχει ακόμα χρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα τελικό σύστημα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου την προσεχή δεκαετία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: 5 είδη καρκίνου και πως συνδέονται με το σεξ
Καρκίνος: Όσοι έχουν επιβιώσει γερνάνε πιο γρήγορα