Διάρροια: Μία συχνή παρενέργεια της καρκινικής θεραπείας

21-04-2018

Ως διάροια ορίζεται η αυξημένη συχνότητα υδαρών κενώσεων, 2 ή και παραπάνω, μέσα σε διάστημα 4 ωρών. Εάν η συχνότητα των κενώσεων υπερβαίνει τις 7-8 μέσα σε 24 ώρες, τότε η μορφή της διάρροιας θεωρείται σοβαρή. Το συχνό αυτό σύμπτωμα προκαλείται από την ίδια τη θεραπεία, η οποία δεν εξουδετερώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα υγιή κύτταρα του εντέρου. Εάν η θεραπεία σας καταστρέφει τα τοιχώματα του εντέρου, τότε μπορεί να προκύψει το σύμπτωμα της διάρροιας και της μειωμένης ικανότητας απορρόφησης θρεπτικών συστατικων.

Συμβουλές για να διαχειριστείτε τη διάρροια

  • Ενυδατωθείτε καλά καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα υγρών. Προτιμείστε νερό, τσάι ισοτονικά ποτά και σούπες. Αποφύγετε ό,τι ενδέχεται να εντίνει τα συμπτώματα της διάρροιας, όπως ροφήματα με ζάχαρη ή γλυκαντικα (χυμοί, αναψυκτικά τύπου κόλα), καφές και γάλα.
  • Προτιμείστε να καταναλώνετε σταδιακά την ποσότητα των υγρών μέσα στην ημέρα. Αποφύγετε να πιείτε γρήγορα μεγάλες ποσότητες νερού ή άλλου ροφήματος.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Δώστε έμφαση σε τροφές που «ταξιδεύουν» αργά μέσα από το έντερο. Σε αυτές ανήκουν οι διαλυτές φυτικές ίνες που θα βρείτε στη βρώμη, στις μπανάνες, τις πατάτες, το άσπρο ρύζι και τα μήλα ή αχλάδια κομπόστα (χωρίς τη φλούδα).
  • Αποφύγετε τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα γλυκαντικών ουσιών όπως η μαλτιτόλη, η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη. Οι τελευταίες έχουν καθαρτική δράση και θα τις βρείτε κυρίως σε τσίχλες, καραμέλες, σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα.
  • Προτιμήστε να καταναλώσετε τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύα, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ζεστά.
  • Όταν υπάρχει ανάγκη κάντε προσεκτική χρήση των καθαρτικών σκευασμάτων, και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο με τις τροφές που καταναλώνετε και τη συχνότητα των κενώσεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποιες τροφές «ερρεθίζουν» το έντερό σας και να τις αποφύγετε.

Διατροφικές λύσεις για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Για να μην ρίξετε μεγάλο «βάρος» στο έντερό σας, προτιμείστε να κάνετε 4 με 6 μικρά γεύματα, αντί για 3 μεγάλα. Έτσι η τροφή θα περάσει σταδιακά μέσα από το γαστρεντερικό σωλήνα και το σώμα θα έχει το χρόνο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, περιορίζοντας το σύμπτωμα της διάρροιας.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΦΡΟΥΤΑ

Πείτε ναι!

  • Λαχανικά ξεφλουδισμένα & καλά μαγειρεμένα (πατάτες, σπαράγγια, μανιτάρια, παντζάρια, καρότα)
  • Μπανάνες
  • Κομπόστα μήλα, αχλάδια (ξεφλουδισμένα)
  • Λαχανικά ή φρούτα σε κονσέρβα
  • Χυμούς φρούτων χωρίς τις ίνες & αραιωμένους σε νερό

Αποφύγετε…

  • Λαχανικά που αυξάνουν τον μετεωρισμό (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανο, αρακά, φασόλια, κρεμμύδι)
  • Ωμά λαχανικά και φρούτα, εκτός από τη μπανάνα
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους

ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Πείτε ναι!

  • Άσπρο ψωμί, μακαρόνια ή ρύζι
  • Πατάτες βραστές ή πουρέ
  • Φρυγανίες ή κράκερ

Αποφύγετε…

  • Προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακα, ψωμί, ρύζι)
  • Ψωμί με σπόρους, σουσάμι
  • Γλυκά με πολλά λιπαρά, όπως κρουασάν, λουκουμάδες
  • Τηγανητές πατάτες

ΚΡΕΑΣ & ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ

Πείτε ναι!

  • Άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλα (χωρίς την πέτσα)
  • Βραστά ασπράδια αυγών
  • Ψάρια και θαλασσινά

Αποφύγετε…

  • Λιπαρά κομμάτια, κυρίως κόκκινου κρέατος
  • Αλλαντικά
  • Τηγανητό κρέας
  • Κομμάτια κρέατος με πέτσα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Πείτε ναι!

  • Άπαχο γάλα ή γιαούρτι
  • Γάλα σόγιας

Αποφύγετε…

  • Ολόπαχο γάλα ή γιαούρτι
  • Τυρία με πολλά λιπαρά
  • Παγωτό
  • Κρέμα γάλακτος
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com