Παγκόσμια έρευνα: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ζητούν οι πάσχοντες από Ψωρίαση

23-04-2018

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης περισσότερων ανθρώπων για την ψωρίαση αναδεικνύει η πρώτη παγκόσμια Έκθεση για τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση σύμφωνα με την οποία, 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού ενώ 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Η έλλειψη ενημέρωσης επηρεάζει τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση όπως καταγράφεται στην πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η Έκθεση υλοποιήθηκε από το Happiness Research Institute σε συνεργασία με το LEO Innovation Lab, μια ανεξάρτητη μονάδα της LEO Pharma που καταγράφει, κατανοεί, και συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση, και τη στήριξη της LEO Pharma.

Καθώς, βάσει της Έκθεσης, το 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψωρίαση, ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό video  https://www.youtube.com/watch?v=vX44Gx_TzdQ  δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους για την ψωρίαση η οποία επηρεάζει πάνω από 200 χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και 125 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οι ψυχολογικές συννοσηρότητες της ψωρίασης είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές με άλλες σοβαρές νόσους, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος, οι νόσοι του ήπατος.  Το στρες είναι κυρίαρχο συναίσθημα για τους Έλληνες με ψωρίαση, αφού το 78% των γυναικών και το 69% των ανδρών νιώθουν πολύ συχνά νευρικότητα και στρες στην καθημερινότητά τους.

H Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας εξέτασε τον αντίκτυπο σε 6 σημαντικούς τομείς της ζωής των ασθενών όπως η φυσική δραστηριότητα, η συναισθηματική, η κοινωνική, η σεξουαλική, η επαγγελματική και η εκπαιδευτική ζωή. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, 120.000 άνθρωποι με ψωρίαση από 184 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα -υπογραμμίζουν την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς, την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και την ανάγκη χάραξης πιο αποτελεσματικής πολιτικής υγείας που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση του δείκτη ευτυχίας μεταξύ των 19 χωρών που αναλύθηκαν.

Χαρακτηριστικό εύρημα της Έκθεσης είναι ότι το 49% παγκοσμίως και το  46% στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο γιατρός του δεν κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική του υγεία. Επίσης, 44% των Ελλήνων με ψωρίαση δηλώνει ανεπαρκή ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ παγκοσμίως το 55% αισθάνεται αντίστοιχη έλλειψη ενημέρωσης.

Διαβάστε εδώ την Παγκόσμια Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας: https://psoriasishappiness.report.