Έξαρση των εποχιακών αλλεργιών και νοσημάτων

23-04-2018

Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα  οι εποχικές αλλεργίες και νοσήματα , όπως η αλλεργική ρινίτιδα/επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ είναι πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα και άτομα που δεν είχαν πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έξαρση αυτή σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. αφρικανική σκόνη) αλλά και της ύπαρξης και μετακίνησης της γύρης.

Όπως αναφέρουν, η απόλυτη αποφυγή του αλλεργιογόνου, των γύρεων στις οποίες εκτίθεται ο αλλεργικός είναι ο απόλυτος τρόπος πρόληψης. Παραδέχονται ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο αφού η γύρη «ταξιδεύει» αλλά σημειώνουν ότι η γυρεοφορία είναι εντονότερη το πρωί και μετά το απόγευμα και επομένως ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, ενδέχεται να μετριάσει τα συμπτώματα.

Επίσης η χρήση φίλτρων για γύρεις στα κλιματιστικά, η αποφυγή χρήσης φακών επαφής, η αλλαγή ρούχων μετά την επιστροφή στο σπίτι κ.α. καθώς και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνονται στα μέτρα πρόληψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζουν 30-85% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν την ίδια περίοδο και συμπτώματα βρογχικού άσθματος.  Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως Άνοιξη, από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα τέλη Ιούνιου και κάποιες φορές το Φθινόπωρο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με καθημερινά συμπτώματα, όσο εκτίθεται κάποιος στην γύρη που είναι ευαισθητοποιημένος.

Εκδηλώνονται ως αλλεργική ρινίτιδα με συνεχόμενους πταρμούς (φτερνίσματα), μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, και ενοχλήσεις στον ουρανίσκο, τον φάρυγγα και στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κοκκίνισμα των ματιών, έντονη φαγούρα γύρω και μέσα στα μάτια, δάκρυα και φωτοφοβία. Συχνά υπάρχει βήχας, ο οποίος είναι ξηρός και αρκετά ενοχλητικός, καθώς και αίσθημα πονοκεφάλου.