Πρωτεΐνες της διατροφής: Μια σίγουρη επένδυση χαμηλού κόστους

25-04-2018

Αν η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, πολλά μωρά που γεννήθηκαν μετά το 2000 θα γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους! Με αυτήν την καταπληκτική διαπίστωση γεννιέται αυτόματα η εξής ερώτηση- ανησυχία: Πώς θα καταφέρει ο άνθρωπος να ζήσει τις 2-3 επιπλέον δεκαετίες με καλή υγεία και λειτουργικότητα;


Τι είναι ‘καλή υγεία’ στις μεγαλύτερες και μεγάλες ηλικίες; Η δυνατότητα να είναι κανείς αυτόνομος, να εκτελεί άνετα τις καθημερινές λειτουργίες, να είναι σε καλή κατάσταση και να συμμετέχει κοινωνικά είναι προϋποθέσεις για να απολαύσει κανείς τη μακροζωία. Κατά συνέπεια χρειάζεται ένα γερό και δυνατό οργανισμό. Οι γραμμωτοί μύες του σώματος οι οποίοι αποτελούν ως το 40% του βάρους του σώματός μας είναι το  εργαλείο για τη δύναμη και την κινητικότητά μας.

Φυσιολογικά, και καθώς η ηλικία προχωρά, η μάζα, η δύναμη και η αντοχή των μυών χάνονται βαθμιαία και οδηγουν σε μια κατάσταση που λέγεται σαρκοπενία. Μαζί με την ηλικία, η μειωμένη κινητικότητα, η κακή διατροφή και η αύξηση του λιπώδους ιστού δρούν συνεργικά  και επιταχύνουν την υποστροφή των μυών. Σήμερα είναι τεκμητριωμένο ότι η σωστή διατροφή μαζί με τη συστηματική άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική τακτική για να διατηρήσουμε τη  μάζα και τη λειτουργία των μυών μας όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια και ότι πρέπει να εφαρμοστούν έγκαιρα. Το κύριο διατροφικό συστατικό που συμμετέχει στη διαμόρφωση, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας είναι οι πρωτεΐνες οι οποίες αποτελούνται από μικρότερες και απλούστερες χημικές ενώσεις, τα αμινοξέα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες  οι ενήλικες κάθε ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν κάθε μέρα μια ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών (0,7 -0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους) για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Ωστόσο πολλοί μεγαλύτεροι ενήλικες δεν καταφέρουν να καλύψουν  τις ανάγκες τους  σε πρωτεΐνες. Η πρόσληψη είναι ανεπαρκής γιατί συνήθως, και για διάφορους λόγους, τρώνε λιγότερο∙ για παράδειγμα έχουν μειωμένη όρεξη, ή δεν τρώνε σωστά. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες τους σε πρωτεΐνες γίνονται σταδιακά μεγαλύτερες. Χαρακτηριστικά, μετά την ηλικία των 50 ετών ο άνθρωπος χάνει το 1% της μυϊκής του μαζας κάθε χρόνο. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί  ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση των μυών  για να αποκατασταθεί το αρνητικό ισοζύγιο. Η  αποδόμηση των μυών γίνεται σταδιακά  πιο έντονη και μακροπρόθεσμα οδηγεί σε επιβάρυνση της κινητικότητας, φυσική ανικανότητα και αυξημένη νοσηρότητα.

Στις μεγάλες ηλικίες η δυνατότητα του οργανισμού να διατηρήσει και να  συνθέσει μυϊκη μάζα είναι ευθέως ανάλογη της πρωτεϊνικής πρόσληψης με την τροφή.  Γι αυτό υπάρχει η τάση οι διατροφικές ημερήσιες συστάσεις για πρωτεΐνες να είναι τουλάχιστον 1-1,2 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους για τα άτομα άνω των 65 ετών. Μελέτες έχουν δείξει οτι άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης (1,1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως) είχαν μικρότερη απώλεια μυϊκου ιστου σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες (0,7-0,9  γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως). Η απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης είναι καλύτερα να κατανέμεται στα  γεύματα και όχι να λαμβάνεται ανομοιόμορφα σε ένα ή δύο από αυτά.

Η ποιότητα της προσλαμβανόμενης  πρωτεΐνης είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας με την πρόοδο της ηλικίας. Η ποιότητα μιας πρωτεΐνης εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τη δυνατότητά της να αποδίδεται γρήγορα στον οργανισμό αλλά κυρίως εξατάται από τη σύστασή της σε απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που ο άνθρωπος πρέπει υποχρεωτικά να προσλάβει από τις τροφές. Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας είναι αυτές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στις ποσότητες που χρειάζονται στον ανθρώπινο οργανισμο και βρισκονται κατά κανόνα στα ζωικά τρόφιμα (κρέατα, αυγά, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά).   

Συμπερασματικά, τα άτομα μεγαλύτρης ηλικίας επωφελούνται σημαντικά από την πρωτεϊνη της διατροφής. Το Meritene Δύναμη και Τόνωση είναι ένα ρόφημα με ενισχυμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας (πρωτεΐνες γάλακτος) , προσανατολισμένο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας στις μεγαλύτερες ηλικίες, αποκαθιστώντας τις αυξημένες πρωτεϊνικές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα αποδίδει 19 βιταμίνες  και ανόργανα συστατικά συντελώντας στην τόνωση του οργανισμού .

Σημείωση: Άτομα που πάσχουν από ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ή άλλα νοσήματα με περιορισμούς  στη διατροφή, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν επισκεφτείτε την διεύθυνση: www.meritene.gr

Μαρία Χριστοπούλου MD

Παθολόγος, ΜSc Κλινική διατροφή


Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Deutz N et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group.  Clin Nutr. 2014; 33(6): 929–936
  • Thomas DR. Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia. Clin Nutr. 2007; 26,389–399.