Ένας στους 10 Έλληνες με κακή έως πολύ κακή υγεία και ένας στους 4 με χρόνιο νόσημα

26-04-2018

Περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν «κακή» ή και «πολύ κακή» υγεία και σχεδόν ένας στους 4 αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες που δεν ικανοποιήθηκαν για διάφορους λόγους ανέρχεται στο 14,4% και αγγίζει το 36,5% στις περιπτώσεις των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Τα παραπάνω στοιχεία για την Υγεία των Ελλήνων προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις Συνθήκες Διαβίωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Ποσοστό 45% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει πολύ καλή υγεία, 29% καλή, 15,6% μέτρια.
  • Σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά που αφορούν ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες που δεν ικανοποιήθηκαν για διάφορους λόγους. Έτσι, όσο πιο μικρό το εισόδημα τόσο πιο υψηλό το ποσοστό των ατόμων που δεν ικανοποίησαν τις ιατρικές ανάγκες με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2% για τα υψηλά εισοδήματα και σταδιακά να αυξάνονται σε 5,2%, 12%, 16,2% και 36,5% όσο μειώνονται τα εισοδήματα.

Σε ότι αφορά τις παθήσεις που «χτυπούν» τους Έλληνες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως η υπέρταση εμφανίζουν τον υψηλότερο επιπολασμό  στον πληθυσμό με 20,4%.