Χυμοί ή φρούτα; Ένα μεγάλο δίλημμα!

26-04-2018

Η εποχή που ακόμη και όσοι δεν είναι φίλοι των λαχανικών και των φρούτων, βρίσκουν επιλογές που απολαμβάνουν, πλησιάζει. Από τέλος της άνοιξης, μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του φθινοπώρου, τα φρούτα δίνουν χρώμα στη διατροφή σας. Εάν είστε της «υγιεινής» διατροφής, τότε σίγουρα θα έχετε στο μυαλό σας πως είναι προτιμότερο να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα, παρά τους χυμούς τους. Πώς μεταφράζετε όμως η συμβουλή αυτή στην καθημερινότητά σας;

Τι έχουν τα φρούτα που δεν έχουν οι χυμοί;

Υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που περιέχουν τα φρούτα, το οποίο καταστρέφεται όταν αυτά γίνουν χυμός! Το συστατικό αυτό δεν είναι άλλο από τις φυτικές ίνες. Οι τελευταίες μοιάζουν στην κυριολεξία με ίνες, ή μακριές αλυσίδες, οι οποίες απορροφώνται αργά ή και μερικώς από τον οργανισμό. Το χαρακτηριστικό τους αυτό, σας αποφέρει ένα σύνολο από οφέλη. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση τουλάχιστον 25-30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα θεωρείται απαραίτητη για:

  • Την καλύτερη διαχείριση της πείνας.
  • Την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Την ανακύκλωση των λιπιδίων, ή της βλαβερής χοληστερόλης, στο αίμα.
  • Την ενίσχυση της ωφέλιμης χοληστερόλης.

Ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Ακόμη ένα επιχείρημα «κατά» των χυμών, είναι πως καταναλώνονται πολύ γρήγορα, δίνοντάς σας πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.

Κι όμως οι χυμοί ξεχωρίζουν!

Πώς γίνεται όμως οι χυμοί, να εντάσσονται στα προγράμματα αποτοξίνωσης χωρίς να είναι ωφέλιμοι για τον οργανισμό; Η’ πως μπορεί ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι να ενοχοποιείται για τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου; Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση χυμών, στη θέση νερού ή φρούτων είναι εκείνη που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία. Φυσικά, όταν η κουβέντα έρθει στους έτοιμους χυμούς του εμπορίου, η προσθήκη σακχάρων, βελτιωτικών γεύσης και συντηρητικών, δεν είναι προτιμητέα. 

Η περιστασιακή κατανάλωση φυσικών χυμών:

  • Βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα φυσικών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή.
  • Προσφέρει ενυδάτωση, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
  • Ενισχύει τη διατροφή ατόμων με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι.

Μπορεί οι χυμοί να μην αποτελούν «σωτήρια» διατροφική λύση, εάν όμως καταναλώνονται χωρίς υπερβολή μπορούν να δροσίσουν τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες με τον πλέον θρεπτικό τρόπο!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Health & Nutrition Letter. Tufts University. Oranges vs. Orange Juice: Which Is Better for You? May 2015.