Νέο “όχι” των λογοθεραπευτών για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ

08-05-2018

Νέο «όχι» από τους λογοθεραπευτές – εργοθεραπευτές στο  υπουργείο Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ειδικής αγωγής προς τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, οι σύλλογοι τους απορρίπτουν το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας που είχε συστήσει το υπουργείο, και μεταξύ άλλων  εισάγει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ειδική αγωγή.

Χθες, το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε ημερίδα για το θέμα και παρουσίασε το πόρισμα το οποίο επαναπροσδιορίζει τις θεραπευτικές κατηγορίες στον τομέα της ειδικής αγωγής  καθώς και τις ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν ή εκτελούν τις αναγκαίες θεραπείες. Συγκεκριμένα:

  • Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Θεσπίζεται η ηλεκτρονική γνωμάτευση για τις θεραπείες ειδικής αγωγής.
  • Εισάγοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα
  • Ορίζεται ανώτατος αριθμός συνεδριών που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός, ανάλογα με τη διάγνωση, την νοσολογική κατηγορία και τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε το πόρισμα ως ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για τη σύναψη συλλογικής σύναψης των ειδικών γιατρών-θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, «με την οποία θα διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρικά αναγκαίων θεραπειών».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ειδικής αγωγής κατηγόρησαν το υπουργείο Υγείας ότι έχει προχωρήσει στην καθιέρωση κλειστού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες βάσει επιδημιολογικής μελέτης.