Με “χαλασμένο” το ακτινολογικό μηχάνημα 245 μέρες το χρόνο “πάρτι” στη Μύκονο έκαναν τα ιδιωτικά διαγνωστικά

14-05-2018

Νέο «πάρτι» στο χώρο της Υγείας, αποκάλυψε ο έλεγχος των επιθεωρητών υγείας: δύο στις τρεις ημέρες, σε διάστημα δύο ετών το ακτινολογικό εργαστήριο στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου δεν λειτουργούσε με τα περιστατικά να ….προωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νησιού! Στο ίδιο Κέντρο εξαφανίστηκε το ακτινολογικό μηχάνημα καθώς «δεν ανευρέθηκε κατά τον επιτόπιο έλεγχο του κλιμακίου ελέγχου στο ΚΥ Μυκόνου, ενώ επιπρόσθετα δεν βρέθηκε καταγεγραμμένο στις καταστάσεις πάγιου εξοπλισμού…… δεν βρέθηκαν παραστατικά αποξήλωσης και πιθανής αχρήστευσής του και δεν δόθηκαν σχετικές πληροφορίες από τους παραβρισκόμενους υπαλλήλους του ΚΥ».

Ο έκτακτος έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, διενεργήθηκε μετά από καταγγελία «για εσκεμμένη, μη λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, των ακτινολογικών διαγνωστικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προς όφελος των δύο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νησιού και των υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας».

Μάλιστα στο πόρισμα των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ, υπάρχει αναφορά εργαζόμενου του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με την οποία το ακτινολογικό μηχάνημα υπέστη βλάβη τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες, ενδεχομένως λόγω απειρίας του υπαλλήλου, με αποτέλεσμα το ΚΥ να μείνει ακάλυπτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι είχε διαδοθεί σε όλη τη Μύκονο, πως είχε γίνει πρόταση στον υπάλληλο από τον ιδιώτη Ορθοπεδικό κ……., να προκαλέσει βλάβη στο ακτινολογικό μηχάνημα έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2015 το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργούσε 245 ημέρες και το 2016 198 ημέρες!!!!! Το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε αγοραστεί το 2009 και το ίδιος έτος καταγράφεται πτώση 41,46% των ακτινολογικών εξετάσεων σε σχέση με τα προηγούμενη έτη. Μάλιστα η μεγαλύτερη μείωση των διενεργηθέντων ακτινολογικών εξετάσεων καταγράφεται το 2015 όπου δεν λειτούργησε για 245 ημέρες από τις 365 του έτους.

 Σε επιτόπιο έλεγχο σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής εντοπίστηκε ασθενής  με παραπεμπτικό που έφερε το λογότυπο του Κέντρου Υγείας Μυκόνου.

Οι «ράμπο» της Υγείας

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), με επικεφαλής του Σταύρο Ευαγγελάτο αποτελεί υπηρεσία ελέγχου, με αποστολή την ανάπτυξη και λειτουργία κεντρικού και περιφερειακού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών, σε:

  • Όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή εποπτεία του Υπουργού Υγείας
  •  Όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή εποπτεία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως προς το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας.

Ο κ. Ευαγγελάτος βρίσκεται στο «τιμόνι» του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. τα τελευταία τρία χρόνια και έχει χειριστεί και διερευνήσει σημαντικές υποθέσεις καταγγελιών και διαφθοράς στον χώρο της Υγείας.  Τα αποτελέσματα του Σώματος είναι εντυπωσιακά: εκατοντάδες οι έλεγχοι, βροχή τα πορίσματα, και η μάχη απέναντι στα κακώς κείμενα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται.