Κατερίνα Αντωνίου: Παρωνυχίδα η υπόθεση του παρανόμου κυκλώματος υπεξαίρεσης ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων!

14-05-2018

Παρωνυχίδα χαρακτηρίζει την Δευτέρα 14 Μαϊου την υπόθεση του κυκλώματος που υπεξαιρούσε και στη συνέχεια διακινούσε παράνομα ακριβά ογκολογικά φάρμακα στο εξωτερικό -και βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης- σε συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και τη δημοσιογράφο Ντάνι Βέργου η Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αναμένονται και άλλες αποκαλύψεις για παρόμοιες υποθέσεις, λίαν συντόμως.

«Είναι μία από τις πολλές ιστορίες που συμβαίνουν όταν δεν ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων όμως είναι εδώ για να προασπίζει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον με εντατικούς ελέγχους και πολυεπίπεδη συνεργασία με όλους τους φορείς», αναφέρει, εξηγώντας πως ο ΕΟΦ πραγματοποιεί καθημερινά και κυρίως μεθοδικά ελέγχους σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, όπως οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

«Οταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δυστυχώς αφορούν φαινόμενα εγκληματικών συμπεριφορών, έχουν δηλαδή ποινικό χαρακτήρα, χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουμε στον πυρήνα και συνεργασία. Γι’ αυτό και τότε ζητούμε τη συνδρομή του αρμόδιου οργάνου, της οικονομικής αστυνομίας».

Η συνεργασία ΕΟΦ και οικονομικής αστυνομίας «ήταν και είναι άριστη και πολύ εποικοδομητική». Ο εντοπισμός του κυκλώματος που διέπραττε απιστία στο κράτος, υπεξαιρώντας για αρκετά χρόνια ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία και διοχετεύοντάς τα στη συνέχεια στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, τονίζει, οφείλεται στο δίπολο «έλεγχοι-συνεργασία».