Αϋπνία: Μία συνταγή που θα σας ανακουφίσει!

16-05-2018

Σίγουρα γνωρίζετε πως ένα βραδινό γεύμα δεν θα πρέπει να είναι «βαρύ», να μην περιέχει συστατικά που θα σας φουσκώσουν και δεν θα σας  οδηγήσουν στην αϋπνία.Εκτός όμως από τις διατροφικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε πριν ξαπλώσετε, υπάρχουν και τροφές τροφές πλούσιες σε συστατικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να έχετε όνειρα γλυκα!

Διατροφικά συστατικά που σας “βάζουν για ύπνο”

  • Ο ανανάς, οι μπανάνες, τα κεράσια και τα πορτοκάλια ενισχύουν στον οργανισμό την παραγωγή της «ορμόνης του ύπνου», της μελατονίνης. To ανθρώπινο σώμα παράγει μέσα στην ημέρα ένα σύνολο από ορμόνες που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι, ή αλλιώς τον κιρκαδικό ρυθμό. Το “ερρέθισμα” για την παραγωγή της μελατονίνης στον οργανισμό τις απογευματινές ώρες, είναι η αλλαγές στο φως.
  • To μαύρο ρύζι είναι καλή πηγή μαγνησίου, του μετάλλου που βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και σας προστατεύει από τις ανεπιθύμητες βραδινές κράμπες. Στο μαύρο ρύζι, αλλά όχι στο άσπρο, θα βρείτε ακόμη πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι τελευταίες συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών, αλλά φαίνεται πως δρουν προληπτικά στην αϋπνίς. Ιδιαίτερα η βιταμίνη Β6 θεωρείται η “βιταμίνη” της θετικής σκέψης!

Υλικά για 4 μερίδες

  • 3 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι, μαύρο κατά προτίμηση
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι balsamico
  • 2 φλιτζάνια ανανά, κομμένο σε κύβους
  • 0,5 φλιτζάνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
  • 8 φλιτζάνια σπανάκι

Εκτέλεση

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το ρύζι και τα ρεβύθια για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι τώρα προσθέτετε τον ανανά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το ζωμό λαχανικών και το πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι ο ανανάς να βγάλει το χυμό του. Στο τέλος προσθέτετε το σπανάκι, με τα ρεβίθια και το ρύζι και ανακατεύετε.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε με το ξύδι βαλσάμικο.
  • Εάν επιθυμείτε μπορείτε να συνοδεύσετε το ρύζι με κοτόπουλο, γαρίδες ή κάποιο ψάρι.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com