Νέα εγκύκλιος για την απαγόρευση διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού

18-05-2018

Νέα εγκύκλιο για την απαγορεύση της διαφήμισης, προώθησης και προβολής των προϊόντων καπνού, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας «κατόπιν σειράς παραβατικών περιστατικών που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και έγιναν γνωστά στην υπηρεσία μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «το  Υπουργείο  Υγείας  γνωστοποιεί  και  καθιστά  σαφές  προς  πάσα  κατεύθυνση  πως  κάθε περίπτωση παράβασης της κείμενης νομοθεσίας, εφόσον διαπιστώνεται και  βεβαιώνεται κατά τις νόμιμες διαδικασίες, αντιμετωπίζεται και θα αντιμετωπίζεται άμεσα και με τον προσήκοντα τρόπο, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

«Για το λόγο αυτό ενθαρρύνονται όλες οι οργανώσεις, φορείς, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα, που συμβάλλουν με ίδιες δυνάμεις στην καταπολέμηση της μάστιγας του καπνίσματος, να γνωστοποιούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές», καταλήγει η εγκύκλιος.

Κατά τα λοιπά, για μία ακόμη φορά, στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι «υφίσταται  ρητή  απαγόρευση, οποιασδήποτε  αναφοράς που  νομίμως εκλαμβάνεται  ως  διαφήμιση,  είτε  πρόκειται για  άμεση  ή  για  έμμεση,  είτε  γίνεται  στα  πλαίσια τηλεοπτικής  εκπομπής,  εμπορικών, επιχειρηματικών,  βιομηχανικών  ανακοινώσεων,  μέσω  τύπου, έντυπου  ή  ραδιοφωνικού ή  τηλεόρασης ή  στην  κοινωνία  της  πληροφορίας, είτε  στα πλαίσια συνεντεύξεων ή  αρθρογραφίας στα μέσα  αυτά, για  οποιοδήποτε  προϊόν  καπνού  και  συναφούς προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων  και  των νέων  προϊόντων  καπνού  που  έχουν  αδειοδοτηθεί  και κυκλοφορούν νομίμως, κατά το άρθρο 17 του Ν. 4419/2016, περί του μειωμένου κινδύνου για την υγεία, ή και η κυκλοφορία προϊόντων με δηλούμενο σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος, εκτός αν έχει δοθεί  σχετική άδεια – για την αναφορά αυτή -από τον αρμόδιο Υπουργό – η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού, με εξαίρεση τη διανομή που γίνεται για σκοπούς έρευνας  αγοράς».

Κατά συνέπεια, στην απαγορευτική διάταξη εμπίπτουν και οι περιπτώσεις προσφορών μέσω διαδικτύου (και όχι μόνο) προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων  και  των  νέων  προϊόντων  καπνού  και  των  ηλεκτρονικών  τσιγάρων, δωρεάν  ή του τύπου δύο  ή παραπάνω στην τιμή του ενός, ειδικότερα αν δεν πιστοποιείται η έννοια της έρευνας αγοράς κατά τα προηγούμενα.

Επιπρόσθετα, κάθε συμβολή με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδήλωση ή δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του σκοπού της, που ευλόγως θεωρείται ότι έχει ως αποτέλεσμα, έμμεσο ή άμεσο, την προώθηση ενός προϊόντος καπνού και ιδίως όταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών (π.χ. εμπορικών ανακοινώσεων στα μέσα) γίνεται και ρητή αναφορά στα ίδια τα προϊόντα καπνού (συμπεριλαμβανομένων και των νέων προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων) εντάσσεται στην παραπάνω έννοια της χορηγίας.

Επίσης,  η χρήση μέσων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως είναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαγορεύεται να έχει ακόμα και ως έμμεσο αποτέλεσμα (πόσο μάλλον σκοπό ή άμεσο αποτέλεσμα) την προώθηση ενός προϊόντος καπνού, μέσω οποιωνδήποτε εμπορικών ανακοινώσεων, οποιασδήποτε μορφής. Επιπλέον, κάθε συμβολή που ευλόγως θεωρείται ότι έχει ως αποτέλεσμα, έμμεσο ή άμεσο, την προώθηση ενός προϊόντος καπνού, ιδίως στα πλαίσια εκδηλώσεων (π.χ. εμπορικών ή επιχειρηματικών ανακοινώσεων  στα  Μ.Μ.Ε.), και ιδίως όταν γίνεται  και  ρητή  αναφορά  στο προϊόν αυτό (συμπεριλαμβανομένων και των νέων προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων) και εντάσσεται σε αντίστοιχες δράσεις με το ίδιο περιεχόμενο σε διάφορα Κράτη -Μέλη, θεωρείται ότι έχει διασυνοριακό αντίκτυπο και  απαγορεύεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο στις ΚΥΡΩΣΕΙΣ τονίζοντας ότι το κυρωτικό  πλαίσιο  για  τις  παραβάσεις  της  νομοθεσίας,  είναι αυστηρότατο. Τέλος καλεί τις αρμόδιες αρχές και όργανα,που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσία, «όπως εντείνουν τους ελέγχους τα δε ελεγκτικά όργανα και αρχές, που στο πλαίσιο του παρεμπίπτοντος ελέγχου της αγοράς διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας, όπως αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία, άμεσα, στους αρμόδιους από το νόμο φορείς».