Νέες ισορροπίες στη φαρμακοβιομηχανία, με… an passant από το Pharma Innovation Forum Greece!

22-05-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με διαδοχικά… an passant, αλλά στον βαθμό κατά τον οποίο θα τα “επιτρέπουν” οι εσωτερικοί περιορισμοί και συσχετισμοί του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), νέες ισορροπίες στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να διαμορφώσουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες της καινοτομίας, οι οποίες εκφράζονται πλέον συλλογικά και μέσα από τις γραμμές του νεοσύστατου Pharma Innovation Forum Greece!

Ενδεικτικό για τη νέα κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του Pharma Innovation Forum Greece έχει ήδη αποστείλει επιστολές τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με τις οποίες ζητεί ο νεοσύστατος φορέας να καλείται προκειμένου να συμμετέχει σε συναντήσεις και συσκέψεις, στις οποίες καλούνται από κοινού ή διαδοχικά ο ΣΦΕΕ και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, την Τρίτη 22 Μαϊου, το Δ.Σ. του Pharma Innovation Forum Greece, με τους Μάκη Παπαταξιάρχη, πρόεδρο, Χρήστο Δάκα, αντιπρόεδρο, Ελένη Χουλιάρα, γενική γραμματέα, Σπύρο Φιλιώτη, ταμία, Άκη Αποστολίδη, μέλος του Δ.Σ., και Γιάννη Βλόντζο, μέλος του Δ.Σ., να οριοθετούν δημοσίως τον νέο θεσμικό φορέα της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος διακδικεί ήδη τη θέση του στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου για το Φάρμακο και την Φαρμακευτική Πολιτική.

Τα μέλη της διοίκησης του Pharma Innovation Forum Greece ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

Μάκης Παπαταξιάρχης:

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ορόσημο για την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα, καθώς είναι η αφετηρία μιας νέας εποχής. Η διαχρονική ευθύνη μας απέναντι στους Έλληνες ασθενείς κορυφώνεται με τη διατύπωση και τη διασφάλιση όλων εκείνων των παραμέτρων και των εγγυήσεων που απαιτούνται σε αυτή την ιστορική καμπή, χωρίς το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο.

Χρήστος Δάκας:

Το Pharma Innovation Forum Greece έχει προχωρήσει σε προτάσεις για εξεύρεση πόρων ή εξαιρέσεων από τη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων ανελαστικής ζήτησης (π.χ. παραγώγων αίματος, HIV/AIDS και ορφανών φαρμάκων), θέμα για το οποίο υπάρχει δέσμευση του ιδίου του υπουργείου Υγείας (δελτίο Τύπου στις 26/6/2017). Η σχετική δέσμευση είναι καταγεγραμμένη και στα πρακτικά της Βουλής, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου Υγείας, στις 3/8/2017.

Ελένη Χουλιάρα:

Χρειάζεται επειγόντως ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του ύψους του προϋπολογισμού σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων, αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων.

Σπύρος Φιλιώτης:

Η μεγαλύτερη επένδυση που προσφέρουν οι εταιρείες – μέλη μας στη χώρα είναι τα ίδια τα καινοτόμα φάρμακα. Τα φάρμακα είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος Υγείας, ώστε οι πολίτες να είναι υγιείς και παραγωγικοί για τη χώρα.

Άκης Αποστολίδης:

Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος ο οποίος επενδύει στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και είναι περήφανος που συνεργάζεται και επενδύει σε Έλληνες επιστήμονες, υψηλού επιστημονικού και ηθικού κύρους, διακεκριμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γιάννης Βλόντζος: 

Σε καμία χώρα της Ευρώπης η διαπραγμάτευση δεν ενσωματώνεται στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά αποτελεί μία ξεχωριστή και μεταγενέστερη του HTA διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι, μέσω της αξιολόγησης και της σχετικής γνωμοδότησης, πρώτα τεκμηριώνεται η προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας και, βάσει αυτής, αποφασίζεται εάν ένα νέο φάρμακο θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ή όχι.