Έως τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να αποσταλούν τα στοιχεία πωλήσεων προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων

24-05-2018

Προθεσμία έως τις 15 Ιουνίου έχουν οι κατασκευαστές / εισαγωγείς προϊόντων καπνού καθώς και ηλεκτρονικού τσιγάρου, να αποστείλουν στοιχεία για τον ετήσιο όγκο πωλήσεων ανά μάρκα και προϊόν (productid), όπως έχει καταχωρηθεί και κοινοποιηθεί στην Κοινή Πύλη Εισόδου της Ε.Ε. (EUCEG, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Υγείας.

Τα στοιχεία θα περιέχουν τις πωλήσεις από το έτος 2015 έως και το 2017. Για τα έτη 2018 κι εφεξής η αποστολή των σχετικών αρχείων θα γίνεται έως τις 30 Μαρτίου του επόμενου από το έτος αναφοράς. Ειδικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να έχουν και πληροφορίες  για  τις  προτιμήσεις  διάφορων  ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων  των  νέων, των  μη καπνιστών  και των  κυριότερων ειδών  των σημερινών χρηστών, τον τρόπο πώλησης των προϊόντων, και συνοπτικές περιγραφές τυχόν ερευνών αγοράς που πραγματοποιούνται σχετικά με τα ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένης της μετάφρασής τους στα αγγλικά.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση υφίσταται και για τους κατασκευαστές ή εισαγωγείς προϊόντων που κοινοποιήθηκαν στην EUCEG και των οποίων η κυκλοφορία διακόπηκε ύστερα από κάποια ημερομηνία, για τα έτη στα οποία αυτά κυκλοφόρησαν στην εγχώρια αγορά.

 Η  αποστολή  των  στοιχείων θα  γίνεται τόσο μέσω κοινοποίησης στην EUCEG, με τις διαδικασίες που ήδη ισχύουν, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω αποστολής ηλεκτρονικών αρχείων στην ηλ. διεύθυνση [email protected] (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Τμήμα Λοιπών Εξαρτήσεων του  Υπουργείου  Υγείας) με  κοινοποίηση  στις ηλ. Διευθύνσεις [email protected] και [email protected] (Γεν. Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).

Σύμφωνα με το νόμο, για την παραλαβή, την αποθήκευση, τον χειρισμό, την ανάλυση και τη δημοσίευση των πληροφοριών που υποβάλλονται καθορίζεται παράβολο ύψους 50 ευρώ ανά προϊόν στους κατασκευαστές και εισαγωγείς. Το υπουργείο και η αρμόδια υπηρεσία επεξεργάζεται  τις τελικές λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής των παράβολων και στο προσεχές διάστημα θα κληθούν οι κατασκευαστές / εισαγωγείς με σχετική εγκύκλιο που θα ορίζει τον τρόπο, τις προθεσμίες και  τις λοιπές προϋποθέσεις για την πλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων.