Πάρκινσον: Τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

28-05-2018

Μια νέα μελέτη από το καναδικό Πανεπιστήμιο του Guelph αποκαλύπτει πως η έκθεση στα φυτοφάρμακα αυξάνει για ορισμένους ανθρώπους τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και της συγκεκριμένης νευροεκφυλιστικής νόσου, αλλά οι Καναδοί ερευνητές έρχονται τώρα πουν ότι και μικρή έκθεση σε φυτοφάρμακα διαταράσσει τα κύτταρα με τέτοιο τρόπο που να μιμείται τις επιδράσεις των μεταλλάξεων που είναι γνωστό ότι προκαλούν νόσο Πάρκινσον.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Federation of American Societies for Experimental Biology, οι επιστήμονες μελέτησαν βλαστοκύτταρα από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο της συνουκλεΐνης που σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο νόσησης, αλλά και σε φυσιολογικά εμβρυονικά βλαστοκύτταρα στα οποία ο κίνδυνος που απορρέει από τη μετάλλαξη προκλήθηκε με γονιδιακή μεταγραφή.

Από τα δύο είδη κυττάρων οι ερευνητές παρήγαγαν νευρώνες που παρήγαγαν με τη σειρά τους ντοπαμίνη και τους εξέθεσαν σε δύο φυτοφάρμακα.

Όταν συνέβη αυτό, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων δεν μπορούσαν να κινηθούν όπου χρειαζόταν για να είναι το κύτταρο υγιές, στερώντας τους νευρώνες από την ενέργεια που χρειάζονταν.

Οι νευρώνες των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και αυτών με επαγόμενο γενετικό παράγοντα κινδύνου εξασθένησαν ακόμα και με χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες δόσεις φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, στους φυσιολογικούς νευρώνες χρειάστηκαν μεγαλύτερες δόσεις φυτοφαρμάκων για να προκληθεί εξασθένησης της λειτουργίας τους.

«Τα άτομα με προδιάθεση για νόσο Πάρκινσον επηρεάζονται περισσότερο ακόμα και από τα ελάχιστα επίπεδα έκθεσης σε φυτοφάρμακα και έτσι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τη νόσο. Γι’ αυτό και μερικά άτομα που ζουν κοντά σε αγροτικές περιοχές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.