Εφήμερες και μακροχρόνιες σχέσεις: Σε τι διαφέρουν;

30-05-2018

Όλες οι σχέσεις δεν είναι ίδιες. Άλλες κρατούν λίγους μήνες, άλλες πολλά χρόνια. Ορισμένες πάλι κρατούν μια ολόκληρη ζωή. Σε τι διαφέρουν όμως οι μακροχρόνιες από τις σύντομες και εφήμερες σχέσεις; Ποιες είναι οι βασικές τους διαφορές;

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζουν ότι στην αρχή σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις λίγο πολύ μοιάζουν, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Psychology: General.

Ο επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας Πολ Ιστγουικ και οι συνεργάτες του μίλησαν με πάνω από 800 άτομα, διαφόρων ηλικιών, ζητώντας τους να θυμηθούν τα γεγονότα και τις εμπειρίες τους από προηγούμενες σύντομες ή μακροχρόνιες σχέσεις.

Συγκεκριμένα τους ζήτησαν να θυμηθούν τις σχέσεις από τα πολύ πρώιμα στάδια τους, «δηλαδή τις στιγμές όταν γνωρίζεις κάποιον κατά πρόσωπο για πρώτη φορά και πριν συμβεί οτιδήποτε ερωτικό μεταξύ σας. Και αναρωτιέσαι αν συμβαίνει κάτι ή πόσο με ελκύει το άτομο που έχω απέναντί μου. Κι εκεί είναι ακριβώς το σημείο που σύντομες και μακροχρόνιες σχέσεις αρχίζουν να διαχωρίζονται και έχουν ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτή την πολύ συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί ο Δρ Ιστγουικ.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ερωτικό ενδιαφέρον αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σχέσης. Αλλά σε κάποιο σημείο, το ερωτικό ενδιαφέρον τείνει να φτάσει σε ένα σημείο πλατό και αρχίζει και φθίνει στις μακροχρόνιες σχέσεις, ενώ στις σύντομες συνεχίζει να αυξάνει και τελικά να φτάνει σε υψηλότερο σημείο κορύφωσης.

Και ποιο είναι το σημείο που ξεκινά η διάκριση των δύο καταστάσεων; Κατά προσέγγιση, περίπου τη στιγμή που μια σχέση ξεκινά να γίνεται σεξουαλική.

«Όταν δηλαδή κάποιος συνευρίσκεται ερωτικά με κάποιον για πρώτη φορά και σκέφτεται «είναι πολύ ωραία» και προσπαθεί να μετατρέψει αυτή τη στιγμιαία εμπειρία σε μακροχρόνια σχέση. Άλλος πάλι δεν πολυενδιαφέρεται και έτσι καταλήγει να συνάψει μια σύντομης διάρκειας σχέση», λέει ο ερευνητής.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη προσφέρει μια νέα οπτική στη διάκριση μεταξύ σταθερών μακροχρόνιων συντροφικών σχέσεων και μια σύντομη αλλά συναρπαστικής σχέσης.

Στην πραγματικότητα καταλήγουμε να κάνουμε σύντομες σχέσεις όταν ενδιαφερόμαστε λίγο για κάποιος, δηλαδή τόσο όσο για να κάνουμε σεξ μαζί του, ενώ στις μακροχρόνιες σχέσεις αυτός ο άλλος μας προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, και όχι μόνο ερωτικό, που μας κρατά κοντά του για περισσότερο καιρό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτό είναι το σημάδι πως μια σχέση είναι σοβαρή
Πως η γλώσσα του σώματος φανερώνει την αλήθεια για την σχέση μας (βίντεο)