Στη 1.30 μ.μ. της Τρίτης η πρώτη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής για την φαρμακευτική πολιτική

29-05-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Βασίλη Οικονόμου, τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας του κόμματος  Ιάσονα Φωτήλα και τον πρώην γενικό γραμματέα Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη θα προσέλθει σήμερα, Τρίτη 29 Μαϊου, στη 1:30 μ.μ., η Ν.Δ. στην πρώτη συνάντηση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής για το Φάρμακο και την Φαρμακευτική Πολιτική, την οποία ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με σχετικές επιστολές του προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής, ασφαλώς.

Επίσης, με τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Κώστα Μπαργιώτα, τη βουλευτή του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Ζώτο, θα προσέλθει το Κίνημα Αλλαγής στην ως άνω συνάντηση της επιτροπής.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δηλώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για αναζήτηση της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στον τομέα του φαρμάκου και με στόχο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τη διαμόρφωση των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής στα θέματα της  φαρμακευτικής πολιτικής,  καλεί εκπροσώπους από όλες τις  Κοινοβουλευτικές Ομάδες (πλην Χρυσής Αυγής) να συγκροτήσουν Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την σχετική επιστολή, την οποία ο Ανδρέας Ξανθός απέστειλε την περασμένη Τετάρτη 23 Μαϊου σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, πλην της Χρυσής Αυγής, κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα καλείται να ορίσει τρεις εκπροσώπους του, οι οποίοι θα μετέχουν στην μόνιμη διακομματική επιτροπή για την φαρμακευτική πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Ξανθός είχε πρόσφατα προαναγγείλει την σχετική πρωτοβουλία του, μετά από σχετικό αίτημα το οποίο είχε καταθέσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στο πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με τον βουλευτή του κόμματος Κώστα Μπαργιώτα να δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αποδεχθεί τυχόν σχετική πρόταση του Ανδρέα Ξανθού, «αρκεί να γίνουν όλα σωστά», ενώ θετική χαρακτηρίζεται επίσης η σχετική θέση της Ν.Δ. στην πρόταση του Ανδρέα Ξανθού.

Φαίνεται ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα – πλην της Χρυσής Αυγής – θα αποδεχθούν χωρίς προσκόμματα την ως άνω πρόταση του Ανδρέα Ξανθού, καθώς ο υπουργός Υγείας προτείνει ίση συμμετοχή όλων των κομμάτων στην υπό σύσταση επιτροπή και όχι συμμετοχή τους με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη, κάτι το οποίο θα προκαλούσε εύλογη δυσπιστία εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.