Στα κάγκελα οι γιατροί εναντίον του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ γιατί εφαρμόζει το νόμο στη συνταγογράφηση των φαρμάκων

30-05-2018

Την έντονη αντίδραση των ιατρών έχει προκαλέσει η απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ να καλέσει σε απολογία εκατοντάδες συναδέλφους τους εξηγήσεις για την αναγραφή φαρμάκων με εμπορική ονομασία παράλληλα με την δραστική ουσία, αλλά και για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού αντικειμένου.

Μάλιστα στο θέμα παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος με απόφαση του δ.σ. καλεί σε πειθαρχικό έλεγχο του κ. Π. Γεωργακόπουλο! Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ , αποφάσισε, να ασκήσει αυτεπάγγελτα πειθαρχικό έλεγχο στον κ. Γεωργακόπουλο.

Η αιτία, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή, είναι ότι ο κ. Γεωργακόπουλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ καλεί γιατρούς της Αθήνας σε έγγραφες εξηγήσεις και εν συνεχεία επιβάλλονται ποινές (διακοπή συνταγογράφησης, κλ.π.) με το σκεπτικό ότι οι γιατροί μη νόμιμα τάχα προτείνουν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, αναφερόμενο στην εμπορική ονομασία κατά παράβαση των οικείων διατάξεων.

Το παράδοξο είναι ότι εγκαλείται ο κ. Γεωργακόπουλος για την άσκηση του διοικητικού του έργου ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ενεργώντας στο πλαίσιο του νόμου και των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού. Επιπλέον, ο κ. Γεωργακόπουλος δεν καλείται στο Πειθαρχικό ως γιατρός αφού έχει αναστείλει την ιατρική του δραστηριότητα, αλλά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού αν κάποιος διαφωνεί με αποφάσεις διοικητικών προστίμων μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.