Ξέρετε γιατί τα φιστίκια συνοδεύουν πάντα το αλκοόλ;

30-05-2018

Υπολογίζεται πως ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 14 κιλά ξηρών καρπών κάθε χρόνο. Από αυτά είναι βέβαιο πως μία σημαντική ποσότητα σερβίρεται ως συνοδευτικό του αλκοόλ. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ γευστική, υπάρχει όμως κάποια διατροφική εξήγηση πίσω από τα φιστίκια «έρχονται» μαζί με τη μπύρα ή το κρασί σας;

Η επιστήμη πίσω από τον «συνδυασμό»

Κάποιοι πιστεύουν πως οι αλμυροί ξηροί καρποί αυξάνουν το αίσθημα της δίψας, ωθώντας έτσι σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Οι λιγότερο καχύποπτοι πάλι, ελπίζουν πως η πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά των «φιστικιών» θα καθυστερήσουν τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσηςποτού. Η τελευταία εκδοχή δεν είναι παράλογη, υπάρχει όμως και μία πιο ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση.

Ορισμένες μορφές αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί, περιέχουν ταννίνες. Οι ταννίνες αποτελούν ουσίες φυτικής προέλευσης, από λυκίσκο, φλούδες των σταφυλιών και άλλα, οι οποίες δίνουν έντονη πικρή γεύση στα ποτάπου της περιέχουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός όμως έχει μία έμφυτη αποστροφή στις πικρές γεύσεις, η οποία των προστατεύει από την κατανάλωση τοξικών παραγόντων. Πώς όμως οι πληροφορίες αυτές σχετίζονται με την κατανάλωση ξηρών καρπών μαζί με αλκοόλ; Οι ειδικοί της γεύσης πιστεύουν πως το αλάτι που περιέχουν τα «φιστίκια», και τα υπόλοιπα αλμυρά σνακ επιτρέπουν στους γευστικούς κάλυκες να διαχειριστούν καλύτερα την πικρή γεύσηκαι έτσι να απολαύσετε περισσότερο το ποτό σας.

Η θερμίδες και η διατροφική αξία των ξηρών καρπών

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ποιότητα των ξηρών καρπών που σερβίρονται στα μπαρ. Κάτι όμως τους καθιστά ακαταμάχητους! Λαμβάνοντας σαν δεδομένο πως όλοι θα «τσιμπολογήσουν» από τους τραγανούς ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της βραδιάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη θρεπτική τους αξία. Ξεκινώντας από την ενέργεια που σας δίνουν, υπολογίζεται στις 150 με 200 θερμίδεςγια κάθε κουταλιά της σούπας (30 γραμμάρια ή 15 ξηροί καρποί). Τα αμύγδαλα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, τα καρύδια είναι καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών, στα κάσιους θα βρείτε μαγνήσιο και στα φιστίκια Αιγίνης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο. Στα πιο διαδεδομένα αράπικα φιστίκια θα βρείτε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και βιταμίνες Β. Μάλιστα, η φλούδα των φιστικιών θεωρείται πολύ πλούσια σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Προσοχή χρειάζεται βέβαια από εκείνους τους καταναλωτές που ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε αλάτι. 

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορούν να συνοδεύσουν το ποτό σας αρκεί να θυμάστε πως: καλό θα ήταν να αποφύγετε επεξεργασμένες επιλογές (κροκάν, κοκτέιλ), να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε και να θυμηθείτε να τους μοιραστείτε με τους φίλους σας! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Κάσσανδρος Γάτσιος. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ξηρούς καρπούς. Huffington Post. Updated 09/12/2016. Accessed 30/5/2018.

https://www.huffingtonpost.gr/kassandros-gatsios/post_10417_b_8758168.html

Yuki Oka, Matthew Butnaru, Lars von Buchholtz, Nicholas J. P. Ryba & Charles S. Zuker. High salt recruits aversive taste pathways. Nature volume 494, pages 472–475 (28 February 2013).