Μπορεί κάποιος με επιπλέον κιλά να είναι περισσότερο υγιής από έναν αδύνατο;

31-05-2018

Το «φαινόμενο» των ατόμων με επιπλέον κιλά τα οποία όμως δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα μεταβολικής διαταραχής, ξαφνιάζουν τους ειδικούς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος δυσκολεύονται να διαχειριστούν το ζάχαρο, την πίεση ή τη χοληστερίνη τους;

Τι σημαίνει «μεταβολικά υγιής», αλλά παχύσαρκος;

Η όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις των επιπλέον κιλών στην υγεία. Θυμηθείτε πως το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα επηρεάζει την έκκριση ενός συνόλου ορμονών, που τελικά διαταράσσουν το μεταβολισμό. Τα «μεταβολικά υγιή» άτομα όμως αντιστέκονται στην εκδήλωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαταραχές στα μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού. Με απλά λόγια, τα μεταβολικά υγιή άτομα δεν εμφανίζουν υψηλό ζάχαρο, χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, παρά το αυξημένο βάρος. Υπολογίζεται πως η παράδοξη αυτή κατάσταση αγγίζει 1 στα 2 άτομα με επιπλέον κιλά. Η προστατευτική δράση μπορεί να αποδοθεί στα καλά γονίδια, στην ποιότητα της διατροφής ή ακόμα και στη φυσική δραστηριότητα.

Επιπλέον κιλά χωρίς κανένα κίνδυνο;

Σε πρόσφατη μελέτη από την μακρινή ήπειρο της Αμερικής, εξετάστηκαν οι παράμετροι υγείας μεγάλου αριθμού γυναικών. Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το επιπλέον βάρος «δεν συγχωρεί». Πιο συγκεκριμένα μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες, εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους σε σύγκριση με μεταβολικά υγιείς γυναίκες φυσιολογικού βάρους.Φυσικά, στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως είναι καλύτερο να έχει κανείς επιπλέον κιλά και να μην εμφανίζει κάποιο μεταβολικό σύμπτωμα, παρά το αντίθετο.

Θα πρέπει να θυμάστε πως η ζυγαριά δεν είναι «καθρέφτης» της υγείας ενός ατόμου. Τα επιπλέον κιλά συχνά συνδέονται με περίπλοκες καταστάσεις, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Η απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό ή βραχυπρόθεσμο στόχο. Αλλάζοντας τρόπο ζωής φροντίζεται το σώμα σας και διασφαλίζετε ένα υγειές μέλλον, στο μέτρο του δυνατού. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com


Βιβλιογραφία

Eckel, Nathalie et al. Transition from metabolic healthy to unhealthy phenotypes and association with cardiovascular disease risk across BMI categories in 90 257 women (the Nurses' Health Study): 30 year follow-up from a prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology , Volume 0 , Issue 0.