Ιλαρά: Στο “κόκκινο” παραμένει η Ελλάδα με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 3000

02-06-2018

Στο «κόκκινο» παραμένει η χώρα μας σε ότι αφορά την ιλαρά με τα κρούσματα πλέον να έχουν ξεπεράσει τα 3.000! Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις – μαζί με τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία- στη λίστα με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφεται έξαρση της επιδημίας της ιλαράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς έφτασε τα 3.016. Από αυτά, τα 56 δηλώθηκαν τη τελευταία εβδομάδα.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις υγειονομικών, η ιλαρά «χτύπησε» και τους επαγγελματίες υγείας αφού περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές αλλά και λοιπό προσωπικό σε δημόσιες δομές υγείας, έχουν εκδηλώσει ιλαρά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον περασμένο Μάιο που ενέσκηψε η επιδημία στην Ελλάδα, τα κρούσματα καταγράφονταν κυρίως στη νότια Ελλάδα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξητική τάση στη βόρεια Ελλάδα.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Για το λόγο αυτό σ συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.