Έμφραγμα: Οι γυναίκες με πολλά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

05-06-2018

Λένε πως τα παιδιά είναι ευτυχία. Είναι όμως και υγεία; Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως οι γυναίκες που έχουν περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά έχουν αυξημένο έως και κατά 40% κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μυοκαρδίου στο μέλλον.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Βρετανία αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 8.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, 45-64 ετών.
Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν στο ιστορικό απώλειας κυήματος, λόγω αποβολής ή άλλων παραγόντων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας, στο Μάντσεστερ.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι γυναίκες αυτές είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μάλιστα, μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τις μητέρες με πέντε ή περισσότερα παιδιά.

Η κύηση και ο τοκετός γενικά είναι γνωστό ότι επιβαρύνουν την καρδιά. Επιπρόσθετα, το άγχος της ανατροφής ενός παιδιού, πόσω μάλλον πολλών παιδιών, περιορίζει τον χρόνο που διαθέτει μια μητέρα στον εαυτό της.

Συνεπώς είναι λογικό για μια μητέρα που έχει πέντε ή περισσότερα παιδιά να αυξάνεται κατά 30% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου (βασική αιτία εμφράγματος μυοκαρδίου), 25% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, συγκριτικά με γυναίκες που μεγαλώνουν ένα ή δύο παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο συσχετισμός αυτός ενδεχομένως να αντανακλά υποκείμενα προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης, όπως επίσης καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Αυτό είναι το πρώιμο σημάδι που λίγοι γνωρίζουν
Έμφραγμα: Διαζύγιο και φτώχεια αυξάνουν τον κίνδυνο