Κέντρο Ζωής: Η ΠΟΕΔΗΝ δαιμονοποιεί τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν με τον HIV/AIDS και τους χρήστες ναρκωτικών!

05-06-2018

Την άμεση όσο και εύλογη αντίδραση του Κέντρου Ζωής προκάλεσε η παντελώς απαράδεκτη ανακοίνωση εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με το περιστατικό της νοσηλευόμενης οροθετικής χρήστριας ναρκωτικών στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαϊτειο”.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ζωής τονίζει την Τρίτη 5 Ιουνίου τα εξής:

“Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ: 374/4.6.2018 δελτίου τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο “Οροθετική ασθενής, τοξικομανής, έντονα διεγερτική, δάγκωσε νοσηλευτή με αίματα στο στόμα, ο οποίος κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό HIV. Άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας” θα θέλαμε καταρχάς να εκφράσουμε τη λύπη μας για το περιστατικό που αναφέρεται και την συμπαράστασή μας για τις αντίξοες  εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες απασχολούνται τα μέλη της Ένωσης. Είναι γεγονός ότι οι περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου δύσκολη κατάσταση τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το προσωπικό τους, αλλά και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτά.

 

Κατά κανόνα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα οφείλουν να παρέχουν στο προσωπικό τους τα απαραίτητα μέσα και τις συνθήκες ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, παρ’ όλ’ αυτά γνωρίζουμε ότι αυτό συχνά δεν εφαρμόζεται.  Ωστόσο, το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, παρά την προσπάθεια να αναδείξει τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τα ζητήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αυτό που τελικά καταφέρνει είναι, για ακόμα μία φορά, να στιγματίσει και να στοχοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του HIV ή/και που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι όταν προσεγγίζουν δομές υγείας, απαιτείται να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως ασθενείς και όχι ως πηγές κινδύνου.

 

Συμπερασματικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας για τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά. Ωστόσο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την δαιμονοποίηση των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό του HIV ή/και κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, δαιμονοποίηση η οποία εντείνεται όταν οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόκλησης φόβου και ως τέτοια είδηση αναπαράγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”.