ΠΟΣΕΥΠ – ΠΕΔΥ: Πρωτοφανής η απαξίωση των γιατρών του ΠΕΔΥ εκ μέρους του Ανδρέα Ξανθού!

Γυναίκα γιατρός
06-06-2018

Για “πρωτοφανή απαξίωση” προς τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αλλά και για επαπειλούμενες νέες απολύσεις γιατρών του ΠΕΔΥ, κάνει μεταξύ άλλων λόγο την Τετάρτη 6 Ιουνίου σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΠΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕΥΠ – ΠΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

“Η  συνεχιζόμενη  υποστελέχωση  των ΚΥ σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη  παράνομη  μετατροπή των θεραπευτών  ιατρών γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής σε  οικογενειακούς  γιατρούς για την εφαρμογή του gatekeeping, αποδυναμώνει τη λειτουργία των Μονάδων ακόμα  περισσότερο.  Επί  πλέον, η εισβολή των ΤΟΜΥ στα KY, επιτείνει τα προβλήματα.

Οι  Μονάδες  ήδη υπολειτουργούν, ενώ η προκήρυξη του Υπουργείου 450 θέσεων ειδικευμένων γιατρών, παρά το γεγονός  ότι έχει εξαγγελθεί προ έτους, ακόμα παραμένει  υπόσχεση. Μάλιστα,  στο τέλος του 2018 λήγουν  οι συμβάσεις των Επικουρικών συναδέλφων   και επίκεινται καινούργιες απολύσεις γιατρών, σε συνέχεια των καταστροφικών  απολύσεων του 2014 από τον Γεωργιάδη.

 

Δυστυχώς,  παρά  τις προεκλογικές  υποσχέσεις  του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δεν επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι  γιατροί, αλλά έρχονται και νέες  απολύσεις. Επανέρχονται τα εκβιαστικά  διλήμματα  του Γεωργιάδη. Οι μνημονιακές  πολιτικές  λοιπόν έχουν συνέχεια. Ο νόμος 4461/2017 ολοκληρώνει  τον πρώτο μνημονιακό  νόμο 4238/2014.

Σήμερα, στις Μονάδες  Υγείας  βιώνουμε μια πρωτόγνωρη  κατάσταση  υποβάθμισης  με ελλείψεις  προσωπικού και υλικών, με υπολειτουργία των εργαστηριών, με κτίρια που λειτουργούν  χωρίς  φύλαξη. Πολλοί Διοικητές των  ΥΠΕ φέρονται με  σκαιότητα και προσβλητικά  στους γιατρούς και στους συνδικαλιστικούς  εκπροσώπους  τους.

Στην 4η ΥΠΕ ο Υποδιοικητής   έχει  μηνύσει  τη συνδικαλιστική  ηγεσία του ΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης. Στη 2η ΔΥΠΕ ο Υποδιοικητής,  προσπάθησε να αλλάξει  παράνομα  το ωράριο  εργασίας  πολλών  συναδέλφων, ενώ παρά  τις δικαστικές  αποφάσεις  κρατά  απλήρωτους   γιατρούς, οι οποίοι  μετά από αυτό κερδίζουν  δίκες και προσχωρούν σε συντηρητικές  κατασχέσεις   σε βάρος της ΔΥΠΕ. Τόσο  στη 2η ΔΥΠΕ όσο και στην 6η, οι Διοικήσεις  αρνούνται  παράνομα  να προσλάβουν  γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές  αποφάσεις  επαναπρόσληψης.  Εν τω μεταξύ, καθημερινά δεκάδες συνάδελφοι σε όλη την επικράτεια κερδίζουν αγωγές επαναπρόσληψης.

Τελευταία έρχεται το νέο σύστημα των τηλεφωνικών  ραντεβού  το οποίο εξουθενώνει τους  γιατρούς που υποχρεώνονται  να δουλεύουν συνεχώς για 7 ώρες  χωρίς κανένα  διάλειμμα.

Αυτά όλα είναι σε γνώση του Υπουργού  Υγείας, ο όποιος στις συναντήσεις  που έχουμε, λεκτικά τα αποδοκιμάζει, αλλά στην πράξη  δεν αλλάζει  τίποτα. Είναι  δυστυχώς πρωτοφανής η απαξίωση και ο εμπαιγμός  του Υπουργού Υγείας  στους γιατρούς της ΠΦΥ.

Στο Ανώτατο  Υγειονομικό  Συμβούλιο, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ (ΣΗΠ), στο Συμβούλιο  Αξιολόγησης  Ιατρών  αλλά και κυρίως στην Επιτροπή του Υπουργείου  Υγείας  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν υπάρχει κανένας  γιατρός της  ΠΦΥ. Στις δυο τελευταίες  συναντήσεις μας  τον Δεκέμβρη του 2017 και τον Απρίλη  του 2018 δεσμεύτηκε για την παρουσία μας, σαν Ομοσπονδία, στις συνεδριάσεις του ΚΕΣΥΠΕ, πλην όμως αυτό δεν έγινε.

Παρά τις  δεσμεύσεις του Υπουργείου για πλήρη εξομοίωση των γιατρών ΠΑΑ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, αυτό που βιώνουμε είναι η απαξίωσή τους και η οικονομική εξαθλίωσή  τους. Στη μεγάλη  πλειοψηφία  δεν κάνουν  εφημερίες, ενώ  δεν κάνουν και απογευματινά  ιατρεία όπως οι συνάδελφοι του  ΕΣΥ. Οι γιατροί  χειρουργικών  ειδικοτήτων  δεν έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι απολαβές  τους καθημερινά  μειώνονται.  Η αποτυχία στην προσπάθεια  εφαρμογής του αποτυχημένου στη Μεγάλη Βρετανία  συστήματος  ΠΦΥ, βασισμένου στους  γενικούς ιατρούς και στο gatekeeping, οδηγεί στην απαξίωση και εγκατάλειψη  των σημερινών  Κέντρων  Υγείας, μετατρέποντάς τα σταδιακά σε χώρους για τις ΤΟΜΥ.

Αντί λοιπόν οι ΤΟΜΥ να λειτουργήσουν  περιφερειακά και υποστηρικτικά των ΚΥ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, στην πράξη γίνεται  προσπάθεια να υποκαταστήσουν τα ΚΥ. Σήμερα λειτουργούν κάποιες δεκάδες ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα με ελάχιστους  γιατρούς και με πολλούς  υπάλληλους  άλλων  καθηκόντων.

Σαν  Ομοσπονδία που διαχρονικά  έχει δώσει  αγώνες για τη Δημόσια Πρωτοβάθμια  Φροντίδα  Υγείας, θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό της  Χώρας για αυτή την κατάσταση  που επικρατεί στην ΠΦΥ”.