Στις 24 κλείδωσαν οι δόσεις των φαρμακευτικών για το clawback του 2016 και 2017

07-06-2018

Στις 24 φαίνεται ότι «κλείδωσαν» οι δόσεις του clawback των ετών 2016 και 2017 για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσπραξη του clawback θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς – προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής.

Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να συμψηφίζει το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) με ισόποση οφειλή του προς τους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας. Εάν το ποσό αυτόματης επιστροφής του παρόχου, είναι ίσο ή υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% της ετήσιας υποβαλλόμενης δαπάνης του, μετά την αφαίρεση της έκπτωσης (rebate) και των μη αποδεκτών δαπανών από τον έλεγχο και εκκαθάριση, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Εάν το ως άνω ποσό είναι μικρότερο του 10%, ο συμψηφισμός κατανέμεται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η νέα υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργού Υγείας και σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθώς η πρώτη καταβολή θα πρέπει να γίνει εντός καλοκαιριού.