Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας ΟΗΕ ΟΑΣΕ εναντίον του ρατσισμού

08-06-2018

Συμφωνία Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα συνυπέγραψε η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χριστοδουλοπούλου. Με τη Συμφωνία αυτή, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αποδεικνύουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν συνολικά και αποτελεσματικά το ρατσιστικό έγκλημα.

Πιο αναλυτικά, η κ. Χριστοδουλοπούλου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, συνυπέγραψε τη σχετική συμφωνία, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης», που υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ.

Όπως είπε, «ο ρατσισμός είναι μια ευτελής και επικίνδυνη ιδεολογία, η οποία στηρίζεται και αναπαράγει τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων, με βάση το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό», σημειώνοντας ότι «είναι παράδοξο να υπάρχουν αντιλήψεις που σιωπούν για τον πόλεμο και τη φτώχεια, και κραυγάζουν για τα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».

Υπογράμμισε δε «χρειάζεται επαγρύπνηση, γιατί η ρατσιστική ιδεολογία αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να διχάσει την κοινωνία», προσθέτοντας ότι «η υπέρβαση των ατομικών προκαταλήψεων και των προσωπικών ιδεολογικών προτιμήσεων, όλων όσων υπηρετούν σε ευαίσθητους τομείς εξουσίας, θα δυναμώσει το κράτος δικαίου και θα ενισχύσει τον νομικό πολιτισμό της χώρας μας», αφού «η πρόληψη των ρατσιστικών εγκλημάτων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας».

«Η μελέτη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η υιοθέτηση της νομολογίας του σε όλα τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων, αποτελούν υποχρέωση όλων των φορέων εξουσίας», τόνισε.

Τη Συμφωνία Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου–Βασιλοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Κράνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κ. Philippe Leclerc, και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ κ. Καλλιόπη Θεολογίτου.