Πιο καθαρή και πιο πολύ η κοκαΐνη στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών

10-06-2018

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κοκαΐνη στην Ευρώπη σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» της κοκαΐνης αυξήθηκαν στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, «η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες».

Σύμφωνα με την έκθεση, η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Ωστόσο, φέτος καταγράφεται αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης. Ενδεικτικό είναι ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ε. Έ. περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015, με τη καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του (60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο) έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60%.

«Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, πρόκειται για μείζονα αλλαγή», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, ενώ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν.

Περίπου 2,3 εκατ. Ευρωπαίοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού ηλικίας από 15 έως 34 ετών. Συνολικά, στην Ευρώπη, «περισσότερα από 92 εκατομμύρια» άτομα ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν ήδη πειραματισθεί με κάποιο παράνομο ναρκωτικό».