Όποιος φαρμακοποιός μπορεί να καταβάλλει το νέο rebate θα πωλεί κυρίως off patent φάρμακα…

10-06-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Περίπου στα 400 – 450 ευρώ ανά ιδιωτικό φαρμακείο και κατ’ έτος φαίνεται, τουλάχιστον μαθηματικά, ότι θα είναι η οικονομική επιβάρυνση (rebate) κάθε φαρμακοποιού για την πώληση off patent αντί γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Το ύψος του μέσου rebate φαίνεται ότι βρίσκεται τόσο χαμηλά, που κάνει να φαντάζει ως υπερβολικός ο θόρυβος, τον οποίο κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έναντι του σχετικού penalty.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει ιδιωτικό φαρμακείο στη χώρα μας το οποίο να μην αντέχει να καταβάλλει 450 ευρώ κατ’ έτος, ως rebate, προκειμένου να συνεχίσει να πριμοδοτεί την πώληση των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, πώληση η οποία θα επιφέρει, στα σίγουρα, πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για το κάθε ιδιωτικό φαρμακείο της χώρας μας.

Έτσι, φαίνεται ότι το penalty για την πώληση off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, αντί γενοσήμων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό οικονομικό ισοδύναμο μέτρο, προκειμένου να ισοφαρισθεί η ετήσια απώλεια της τάξης περίπου των 4,5 εκατ. ευρώ για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του για την προμήθεια γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων…