Με δύο προϋποθέσεις θα αποζημιώνονται οι ιατρικές πράξεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

13-06-2018

Με δύο προϋποθέσεις, αξιολόγηση του κλινικού οφέλους και επίπτωση στον προϋπολογισμό, θα αποζημιώνονται ή όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία οι ιατρικές πράξεις που γίνονται σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό προβλέπει τρροπολογία για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται πλέον η διενέργεια ιατρικών πράξεων που απαιτούν θεραπεία με φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, εφόσον εκδοθεί και δημοσιευθεί απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ υπό δύο προϋποθέσεις:

οι ιατρικές πράξεις να απαιτούν μόνο τοπική αναισθησία
να τηρούνται οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ώστε η διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων να είναι απολύτως ασφαλής για τον ασθενή.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης κοστολόγησης και συμβασιοποίησης με τον ΕΟΠΥΥ και για τις αυτοτελείς ΜΗΝ. Μάλιστα η τελική σύναψη των συμβάσεων με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν είναι υποχρεωτική βάση του νόμου αλλά εξαρτάται από την εκτίμηση αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύναψή τους κατά τη διακριτική τους ευχέρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αξιολόγηση του κλινικού οφέλους και η επίπτωση στον προϋπολογισμό.